"Za dom spremni” nikom ne smeta

Rođeni Kotoranin inicirao je da se ustaški pozdrav iz Drugog svjetskog rata - “Za dom spremni”, uvede kao službeni pozdrav hrvatske vojske...
273 pregleda 111 komentar(a)
Josip Pečarić (novina), Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Josip Pečarić (novina), Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ažurirano: 10.04.2016. 13:56h

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti primila je za dopisnog člana akademika dr Josipa Pečarića iz Zagreba, jednog od najbrilijantnijih svjetskih matematičara, ali i čovjeka koji društveno -političkim angažmanom sablažnjava javnost u Hrvatskoj.

Pečarića je prošle nedjelje u posjetu Tivtu dovela i HGI, koja je to iskoristila za predizbornu kampanju - Zagrepčanin se tada sreo sa prvacima te stranke koji rukovode i Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i gostovao je na stranačkom Dux radiju.

Svjetski priznatog naučnika, međutim, u najmanju ruku kontroverznim čine krajnje desničarski, gotovo radikalni stavovi o društveno-političkim pitanjima, do te mjere da su ga tamošnji konzervativnim snagama naklonjeni mediji označili kao previše “ustaški nastrojenog”.

Tu je "titulu" rođeni Kotoranin zaslužio kao jedan od predvodnika inicijative da se ustaški pozdrav iz Drugog svjetskog rata - “Za dom spremni”, uvede kao službeni pozdrav hrvatske vojske.

Ta je inicijativa prošle godine šokirala najveći dio hrvatske javnosti, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović glatko ju je odbila, uz obrazloženje da je “neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”.

Matematičar je šefici države odgovorio da je “Za dom spremni”, “starohrvatski pozdrav čijim bi se uvođenjem, njegovala hrvatska kultura i tradicija. Tada je još konstatovao da “ljudi u uredu hrvatske predsjednice ne smiju čitati hrvatsku povijest preko srpskih očiju”.

Takvi stavovi doveli su do toga da je Pečarića čak i HDZ-u skloni “Večernji list” septemba prošle godine proglasio “osobom sedmice”, u tekstu pod nazivom “Ustašluk akademika Josipa Pečarića šokirao javnost”.

“Vijesti” nijesu iz DANU odgovorili zašto su takvu osobu, kako je rekao potpredsjednik Mladen Lompar, jednoglasno prihvatili za dopisnog člana akademije.

Lompar nije odgovarao na telefonske pozive, a porukom je novinara obavijestio da je u inostranstvu i da će se potruditi da njegovi saradnici “Vijestima” dostave CV akademika Pečarića.

Nakon objašnjenja da nije sporan Pečarićev matematički genij, već njegovi izuzetno radikalni, nacionalističko-šovinistički stavovi, Lompar je mejlom odgovorio da je lično predložio Pečarića za dopisnog inostranog člana, na osnovu njegovih izvanrednih dostignuća iz oblasti matematike.

“Niđe nijesam pročitao da je Josip Pečarić ustaša. Do nedavno su to isto, bez osnova, govorili i za mene i za našeg počasnog predsjednika Jevrema Brkovića, kojeg su nedavno primili u CANU. Te i slične priče me ne zanimaju i molim Vas da me takvim politikantskim pričama više ne uznemiravate”, napisao je Lompar u mejlu.

Osim matematičkih, Pečarič je autor ili koautor još 30-ak knjiga iz oblasti istorije i društveno-političkih odnosa u kojima većinom brani svoje teze o tome da je dio hrvatske istorije oko NDH i ustaša “falsifikovan od strane Srba, Jugoslovena i komunista”.

Neki od naslova njegovih knjiga su “Srpski mit o Jasenovcu: skrivanje istine o beogradskim konc-logorim”, “Borba za Boku kotorsku: u Boki kotorskoj svaki kamen govori hrvatski”, “Srpski mit o Jasenovcu II: o Bulajićevoj ideologiji genocida hrvatskih autora”, “Za hrvatsku Hrvatsku”...

Rođeni Kotoranin je zbog krajnje radikalnih stavova vodio vrlo oštre polemike sa dijelom hrvatskih, jevrejskih i srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, žestoko je kritikovao predsjednike Stjepana Mesića i dr Iva Josipovića, prozivajući ih da “ne vole svoj narod” i da “ruše Hrvatsku”, zalagao se za oslobađanje hrvatskih otuženika pred haškim sudom za ratne zločine poput Daria Kordića, Mladena Tute Naletilića...

Kaže da je veliki ljubitelj muzike kontroverznog Marka Perkovića Tompsona, poznatog po pjesmama u kojima se neskriveno veliča ustaštvo.

“Tompson pjesmom u par minuta efektno kaže sve što ja moram dugo pisati u knjigama”, objašnjava Pečarić.

Rekao je da kontroverznog pjevača doživljava i kao jedan od “četiri stuba domovine”, među kojima su Franjo Tuđman, Dario Kordić i biskup Vlado Košić.

Kordić je bio jedan od političkih prvaka Hrvata iz BiH tokom rata u toj državi, a Sud u Hagu ga je zbog zločina nad Bošnjacima osudio na 25 godina robije.

Sisački biskup Košić poznat je po svojim ekstremno konzervativnim političkim stavovima zbog kojih ga dio javnosti u Hrvatskoj čak zove “biskup-nacista”.

HGI ide u desnicu, Škoro zatvara predizbornu kampanju

Pečarić je 4. aprila posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Tivtu, gdje je razgovarao sa predsjednikom Zvonimirom Dekovićem i šefom Hrvatske krovne udruge Dux Croatorum Adrijanom Vuksanovićem.

Njih dvojica članovi su Predsjedništva HGI koju vodi ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, sa kojom je Pečarić tada, takođe, razgovarao. Saopšteno je da je Pečarić “iskazao izuzetnu potporu HGI i poželio uspjeh na izborima, ali i izrazio izuzetno zadovoljstvo djelovanjem hrvatske stranke u Crnoj Gori”.

HGI proteklih pola godine zauzima sve više desničasrku orijentaciju i promoviše konzervativne stavove. Njen funkcioner i nosilac liste na predstojećim lokalnim izboirima u Tivtu Ilija Janović bio je donedavno zvanični kandidat HDZ-a na listi “Domoljubne koalicije” na državim izborima u Hrvatskoj, za izbornu jedinici u kojoj su se birali predstavnici iseljeništva za Sabor Hrvatske.

HGI će na završnom predizbornom skupu prirediti koncert Miroslava Škore, u Hrvatskoj poznatog po desničarskim i konzervativnim stavovima, ali i podršci hrvatskim haškim optuženicima, poput generala Anta Gotovine, u čiju je čast i komponovao posebnu pjesmu pod nazivom “Sude mi”.

Perović: Nisam ga ja predložio

Predsjednik DANU Sreten Perović rekao je da ne želi da komentariše ulazak Pečarića u tu instituciju, ali i da nije nije kontroverznog hrvatskog naučnika predložio za prijem.

Prema nezvaničnim informacijama, DANU prilikom odlučivanja o dopisnim članovima odlučuje jedino na osnovu njihovog zvaničnog CV-ja i mišljenja predlagača, ali bez recenzije koja je obavezna kada su u pitanju domaći naučnici i umjetnici i koja uvijek sagledava sve aspekte javnog angažovanja kandidata.

Briljantni naučnik rođen je u Kotoru, diplomirao u Beogradu

Pečarić je rođen 1948. u Kotoru, gdje je i odrastao i završio osnovnu i srednju školu a 1972. diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu sa radom iz područja nuklearne fizike. Na beogradskom ETF-u je i magistrirao 1975. godine, a 1982. odbranio je doktorsku disertaciju iz područja matematike sa naslovom “Jensenove i srodne nejednakosti.”

Važi za jednog od najbrilijantnijih živih matematičara svijeta, specijalizovanih za područje matematičkih nejednakosti. Objavio je više od 1.000 naučnih radova iz područja matematike po čemu je u samom svjetskom vrhu. Njegovim imenom je nazvano nekoliko identiteta i nejednakosti, a o primjenama tzv. Mond-Pečarićeve metode na operatore u Hilbertovim prostorima, objavljene su i dvije monografije.

Pečarić od 1987. živi u Zagrebu gdje predaje na tamošnjem univerzitetu a od 2000. član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je gostujući profesor na više svjetskih univerziteta i ima blizu 200 saradnika iz zemlje i svijeta. Za svoj rad dobio je brojna priznanja i medalje, među kojima i Orden reda Danice hrvatske.

Bonus video: