Prašina "škripi" i pod zubima

Poznati pljevaljski ekolog istakao je da je zagađenje u Pljevljima veliko, uprkos povoljnim meteorološkim uslovima
2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.04.2016. 17:47h

Građani Pljevalja su i ovih dana izloženi su enormnoj emisiji prašine, tvrdi predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović.

"Na svakom koraku su vidljivi tragovi prašine, od koje se ne može otvoriti prozori na stambenim ili poslovnim objektima, automobilima, jednostavno ne može se disati. Vozila su prekrivena debljim slojem prašine, iako se peru svakog dana. Garđani i u svojim disajnim organima, licu, kosi… osjećaju prisustvo prašine, u nozdrvama, prašina 'škripi' i pod zubima”, konstatovao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog istakao je da je zagađenje u Pljevljima veliko, uprkos povoljnim meteorološkim uslovima.

"Posmatranje samo stepena zagađenosti vazduha u Pljevljima, bez uzimanja u obzir meteoroloških faktora, može dovesti do pogrešnih zaključaka o uticaju izvora emisije na zagađenost. Izvori zagađenja mogu imati ‘veliki’ uticaj na nivo koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, djeluju i na širenje i rastvaranje zagađujućih materija posle napuštanja izvora emisije”, ističe Mitrović.

Podsjetio je da je Alijansa za zdravlje i životnu sredinu u decembru 2014. godine u izvještaju Pljevlja proglasila najzagađenijim gradom u Evropi i područjem opasnom za život građana. "Svjetska zdravstvena organizacija smatra vazduh nečistim ako je koncentracija čestica iznad 25 mikrograma po metro kubnom duže od 24 sata. A našoj, ekološkoj državi, na žalost, životna sredina je ekonomska kategorija. Pljevlja su stalno između budžeta i realizacije, i sistemi zaštite životne sredine su uvijek u sjenci svakodnevnih ‘velikih’ ulaganja u redovna održavanja i remonte postrojenja koja u ogromnoj mjeri doprinose zagađenju životne sredine i ugrožavanju zdravlja stanovništva. Nastavlja se sa otvaranjem novih izvora zagađenja (novi pogon za proizvodnju peleta 'Vektra Jakić'), novi rudarski kopovi, nova odlagališta opasnog otpada, ne obazirući se na trenutno neizdrživo stanje zagađenja životne sredine i stepena ugroženosti zdravlja građana Pljevalja i okoline”, tvrdi Mitrović.

Pozvao je političke partije, ekološke nevladine organizacije, medicinske stručnjake, zdravstvene organizacije i stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine da reaguju na takve pojave.

"Nije u redu da nam ‘opravdanje’ bude da ni domaćom ni EU legislativom nisu propisane vrijednosti za pragove upozoravanja i obavještavanja javnosti kada se radi o koncetracijama PM čestica, a u izvještajima je navedeno da su vrijednosti iznad graničnih, zakonom propisano da se ne smiju prekoračiti. Papir i dalje trpi sve, ali i dalje trpe i umiru građani Pljevalja”, rekao je Mitrović.

Bonus video: