Na divlje se radi već tri godine

U Upravi namjeravaju da podnesu krivične prijave protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i monaha manastira, nakon što dobiju zapisnik inspekcije koja je utvrdila devastaciju
341 pregleda 50 komentar(a)
Manastir Reževići, Foto: Booking.me
Manastir Reževići, Foto: Booking.me
Ažurirano: 09.04.2016. 17:50h

Nadležni već tri godine bezuspješno pokušavaju da zaštite od devastacije manastir Reževići, spomenik kulture pod zaštitom države.

To je saopštila direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović, nakon što je prije nekoliko dana otkriveno nezakonito freskopisanje crkve Svetog Stefana, čime je, kako tvrde, devastiran osam vjekova star manastir.

U Upravi namjeravaju da podnesu krivične prijave protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i monaha manastira, nakon što dobiju zapisnik inspekcije koja je utvrdila devastaciju.

To su učinili i prije tri godine, kada je iguman manstira Hrizostom Nešić izgradio nekoliko objekta unutar manastirskog kompleksa.

“Kako smo u saznanju, a i lično se uvjerili da se na tom kulturnom dobru u kontinuitetu vrše nelegalni radovi, odnosno, sprovode radnje bez sprovođenja konzervatorskih uslova Uprave, bez konzervatorskih projekata, odnosno, saglasnosti na iste, konstatujemo da se permanentno i eklatantno krše zakoni ove države”, kazala je za “Vijesti“ Miranovićeva.

Ona je navela da su zatečene radove fresko-živopisanja u crkvi Svetog Stefana izvodile osobe koje nemaju konzervatorsku licencu.

“Samim tim, krši se Zakon o zaštiti kulturnih dobara. Uprava je u pokušaju sprečavanja predmetnih devastacija svojevremeno donijela Rješenje o obustavi nelegalno započetih radova krajem 2013. godine, a potom je uslijedila krivična prijava osnovnom državnom tužiocu u Kotoru početkom 2014“.

Dodala je da je u međuvremenu Uprava “pokušala da uputi Mitropoliju crnogorsko-primorsku na pravi put zaštite i sprovođenja konzervatorskih mjera”.

“Međutim, činjenično stanje proteklih dana nam ukazuje, ne samo da nijesu ispoštovali nekadašnje zabrane i stručna usmjeravanja ovog državnog organa, nego se u kontinuitetu nastavlja devastiranje ovog značajnog nepokretnog kulturnog dobra Crne Gore. Možda možemo da razumijemo da neko iz neznanja čini slične radnje, ali u ovom slučaju to se čini sa namjerom, s obzirom na to da već tri godine pokušavamo da dovedemo stvari u pravne okvire i da na adekvatan način štitimo naša kulturna dobra”.

Miranović je podsjetila da to nije jedini primjer devastiranja sakralne baštine Crne Gore. Naglasila je da Uprava gotovo svakodnevno nailazi na devastacije, a i nedavno završeni Projekat revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore konstatuje na desetine sličnih primjera.

“Vijesti” su prekjuče objavile da je stručni tim Uprave utvrdio da je obavljena devastacija i skrnavljenje manastira i da je naloženo da se odmah prekinu svi radovi.

Konstatovali su da je nelegalnim radovima grubo narušena autentičnost i integritet manastira i devastirane njegove spomeničke i kulturne vrijednosti.

Tim je formirala direktorica Miranovićeva, nakon što su mještani Reževića i Buljarice prijavili da se “nastavlja devastacija manastirskog kompleksa, bez odoborenja Uprave“.

Mještani su naveli da iguman planira da ukloni postojeći ikonostas, rad akademkosg slikara Marka K. Gregovića, i na njegovo mjesto postavi novi, “sumnjivog kvaliteta”.

Uguman Hrizostom: Znaju li da se prekrste i pomole?

Iguman manastira Hrizostom odbacio je optužbe Uprave da su devastirali manastirski kompleks.

“Ta priča da ću rušiti ikonostas je nalik onim da želim da porušim crkvu i odnesem je negdje drugdje. To su priče rekla- kazala, krajnje neozbiljne, da bi ih mogao i komentarisati. Želim da obavijestim Upravu da se najbolja duborezna radionica nalazi upravo u manastiru Reževići i da je ovo otac Sergej, čovjek koji je iz Crne Gore. Najbitnije je da je on dobar čovjek, pravoslavni vjernik, a ne odakle je, na čemu insistira Uprava. Pitam ih da li znaju 'Oče naš', znaju li da se prekrste, znaju li za testament Svetog Petra Cetinjskog. Ako ne znaju, imam ga u manastiru i pokloniću im ga“, poručio je Hrizostom.

On tvrdi da je manastir prije pet godina, kada je on došao, bio ruina.

“Zahvaljajući našem narodu, uspjeli smo da ga obnovimo, učinimo da ovaj manastir zaživi. Tada nikoga nije bilo od ovih što nas sada napadaju da nam pomognu“.

Bonus video: