"Astro" isplovio za Tursku, Bijela se sprema za Damen

Prema tvrdnjama nezvaničnih izvora bliskih pomorskim vlastima u Crnoj Gori, „Astro“ je prije prodaje Turcima, pripadao istom vlasniku čiji je bio i mali panamski brod za seizmička istraživanja „Remus“, a koji je ljetos sa teretom od 20 tona švercovanog hašiša, zaplijenjen u Italiji
358 pregleda 0 komentar(a)
Brod Astro u Bijeloj, Foto: Siniša Luković
Brod Astro u Bijeloj, Foto: Siniša Luković

Panamski brod za prevoz generalnog tereta „Astro“ – posljednje veće trgovačko plovilo koje je još bilo vezano uz gatove nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, isplovio je u utorak iz Boke, čime je akvatorijum brodogradilišta potpuno ispražnjen od brodova. Tu su doduše, još dva remorkera kompanije „Boka Pilot and Tug Service“ iz Bijele, ali su ta plovila u aktivoj upoutrebi i lako će se ukloniti iz nekadašnjeg brodogradilišta kako bi na njegovom prostoru konzorcijim kompanija Adriatic Marinas iz Tivta i Damen iz Holandije, uskoro počeo razboj novog projekta- remontnog centra za mega i super jahte.

„Astro“ koji se u Bijeloj, navodno na remontu, nalazio još od marta, je prema nezvaničnim informacijama prodat, a novi vlasnik iz Turske tom 91-metarskom brodu od 4.336 bruto-tona, promijenio je ima pa je 30 godina stari teretnjak prekjule iz Bijele isplovio kao „Nur Zejnep“, takođe vijeću panamsku zastavu pod kojom je i do sada plovio. Brod se uputio prema Turskoj, u tamošnje brodogradilište Tuzla, ali prema nezvaničnim informacijama još nije izvjesno hoće li ga novi vlasnik tamo rekonstrukcijom pregraditi i vratiti u operativnu upotrebu ili će bivši „Astro“ nakon duge agonije u Bijeloj, skončati na pješčanim plažama obližnje Aliage – najvećeg turskog rezališta brodova u staro željezo.

Inače, prema tvrdnjama nezvaničnih izvora bliskih pomorskim vlastima u Crnoj Gori, „Astro“ je prije prodaje Turcima, pripadao istom vlasniku čiji je bio i mali panamski brod za seizmička istraživanja „Remus“, a koji je ljetos sa teretom od 20 tona švercovanog hašiša, zaplijenjen u Italiji. Tom prilikom na „Remusu“ koji je nedugo prije toga isplovio iz crnogorske luke Zelenika i uputio se ka centralnom i zapadnom Mediteranu, uhapšeno je i 11 članova njegove posade – crnogorskih državljana koji su u Italiji optuženi za međunarodni šverc narkotika. Kao i „Astro“ koji je mjesecima tavorio u Bijleoj, i „Remus“ je prije te plovidbe mjesecima nezaposlen – zvanično u raspremi, ležao u luci Zelenika. Iz crnogorskom Ministarstva pomorstva i saobraćaja inače, nikad nisu odgovrili na pitanja „Vijesti“ poslata još krajem avgusta, a vezano za razloge višemjesečnog zadržavanja u našim vodama „Remusa“ i „Astra“, te eventualnim vezama između operatera, odnosno vlasnika ta dva plovila.

Inače, prije „Astra“ iz Bijele je krajem novembra na rezanje u staro željezo u Tursku otegljen i Ro-Lo brod „Sabrina“ koji je pripadao nikšičkoj kompaniji Neksan, u aprilu je to urađeno i sa starim brodom za prevoz rasutog cementa „Europe 92“, a ljetos su uz sjeverni gat brodogradilišta Bijela na licu mjesta u staro željezo izrezani stari tanker „Boka Wave“ i remorker „Devesilje“ bivšeg Jadranskog brdogradilišta Bijela.

Bonus video: