Susret Bošković-Hloben: Ulaganja u obrazovni sistem ključna za razvoj društva

„Ambasador Slovačke čestitao je jubilej decenije nezavisnosti Crne Gore i pohvalio odgovornu politiku crnogorske Vlade“, kaže se u saopštenju
92 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.04.2016. 14:39h

Ulaganja u obrazovni sistem i istraživanja ključni su faktor u razvoju društva, ocijenjeno je u razgovoru ministra prosvjete Predraga Boškovića sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori, Romanom Hlobenom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković je danas sa Hlobenom razgovarao o obrazovnom sistemu Crne Gore, izazovima u oblasti obrazovanja, kao i o poboljšanju saradnje dvije države u toj oblasti.

„Ambasador Slovačke čestitao je jubilej decenije nezavisnosti Crne Gore i pohvalio odgovornu politiku crnogorske Vlade“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, predložio da se uspostavi saradnja između fakulteta političkih nauka u Podgorici i Banskoj Bistrici, kako bi studenti u toj oblasti razmjenjivali iskustva i bili u mogućnosti da upoznaju političke sisteme obje države.

Hloben je ocijenio i da bi postojeći Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja trebalo obnoviti u cilju povećanja mogućnosti za mobilnost studenata i profesora.

Bošković je zahvalio na posjeti i podsjetio da je Slovačka umnogome pomogla Crnoj Gori na putu ka nezavisnosti, Evropskoj uniji i NATO-u.

„On je kazao da se nada da će trajno biti zatvorena pregovaračka poglavlja u oblasti obrazovanja za vrijeme predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom“, kaže se u saopštenju.

Bošković je sagovorniku predstavio izazove sa kojima se suočava crnogorski obrazovni sistem, sa naglaskom na predškolsko i srednje stručno obrazovanje, kao i reformu Univerziteta.

On je upoznao Hlobena sa naporima koje Ministarstvo ulaže radeći na promociji i unaprjeđenju srednjeg stručnog obrazovanja, sa ciljem stvaranja stručnog kadra za deficitarna zanimanja, kako bi se ponuda i tražnja na tržištu rada uskladile.

Bošković je, kako se navodi, predstavio aktivnosti Ministarstva na povećanju obuhvata djece u sjevernim opštinama predškolskim obrazovanjem.

„Sagovornici su se saglasili da su ulaganja u obrazovni sistem i istraživanja ključni faktor u razvoju društva“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: