Sindikat doktora medicine uputio otvoreno pismo Milu Đukanoviću

Dodaje se da je Crna Gora država koja za "zdravstvo ima najmanja budžetska izdvajanja od svih evropskih zemalja (265 eura po glavi stanovnika) ili 5 % BDP, ima najmanji broj ljekara po glavi stanovnika u Evropi (2,1 na 1.000 stanovnika), najniže plate u odnosu na ekonomski potencijal zemlje u kojoj živimo (specijalista prima 1.32 prosječne zarade u državi), najgoru kontinuiranu medicinsku edukaciju u Evropi i loše uslove za rad"
105 pregleda 14 komentar(a)
Doktor, Foto: Shutterstock
Doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2016. 11:14h

Sindikat doktora medicine poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore u kojem su demantovali podatke koje je Milo Đukanović iznio na premijerskom satu, a koji se tiču zarada ljekara u Kliničkom centru Crne Gore.

"Nakon Vašeg izlaganja na premijerskom satu Sindikat doktora medicine Crne Gore osjeća obavezu da se javno oglasi i demantuje podatke koje ste iznijeli, a koji se tiču zarada ljekara u Kliničkom centru Crne Gore. Sa punom odgovornošću tvrdimo da su ovi podaci netačni, te da se navedena primanja odnose na zanemarljiv broj zaposlenih, o čemu Vam možemo pružiti dokaze u vidu stotina platnih lista naših članova iz KCCG. Takođe, nejasno nam je zbog čega ste se u javnom obraćanju ograničili na primanja dijela ljekara iz Kliničkog centra, a ne svih ljekara u javnom zdravstvu. Istine radi, prema trenutnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, ljekar specijalista sa 35 godina radnog staža, uz 4 dežurstva i 15 dana pripravnosti, može prihodovati maksimalnih 1017 eura", navodsi se u otvorenom pismu.

Sindikat doktora medicine navodi da se podaci koje je Đukanović iznio odnose na zbirnu zaradu veoma malog broja njihovih kolega koja obuhvata, često i nadljudski napor u vidu dežurstava, pripravnosti, dopunskog rada, mentorstava, naknada za magisterijume, doktorate, i primarijate, kao i učešće u konzilijumima i ostalim aktivnostima, te predstavlja upoređivanje dvije kategorije koje se ne mogu upoređivati: "osnovni rad u trajanju od 40h, sa ukupnim radnim vremenom koji kod pomenutih doktora i do 80 h nedjeljno. Smatramo da ovakvim Vašim izlaganjem, umjesto da insistirate na uvođenju normativa za rad ljekara afirmišete princip prekovremenog prinudnog rada, te diskriminišete grane medicine koje nemaju mogućnost na dodatnu zaradu."

"Takođe, u svom izlaganju iznijeli ste, za nas neprihvatljiv, stav da poreski obveznici ne dobijaju kvalitet zdravstvenih usluga koji je srazmjeran uloženim sredstvima. Želimo se saglasiti sa Vama u dijelu da Crna Gora prema evropskom potrošačkom indeksu ima najzaostalije zdravstvo u Evropi. Međutim, očigledno nijeste upućeni da se ovaj indeks utvrđuje se na osnovu 48 paramtera koji se prvenstveno tiču upravljanja u zdravstvu. Takođe, veoma bitnim smatramo i podatke koji se tiču ulaganja u zdrastvo, i to:

Dodaje se da je Crna Gora država koja za "zdravstvo ima najmanja budžetska izdvajanja od svih evropskih zemalja (265 eura po glavi stanovnika) ili 5 % BDP, ima najmanji broj ljekara po glavi stanovnika u Evropi (2,1 na 1.000 stanovnika), najniže plate u odnosu na ekonomski potencijal zemlje u kojoj živimo (specijalista prima 1.32 prosječne zarade u državi), najgoru kontinuiranu medicinsku edukaciju u Evropi i loše uslove za rad."

"Sve ovo znači da crnogorski ljekar ima ogromno opterećenje poslom dok je za to „nagrađen“ zaradom vladinog činovnika. Stoga, pogrešna alokacija budžetskih sredstava glavni je krivac za stanje u zdravstvu, jer se, poštovani Premijeru, u zdravstvenu zaštitu u zemljama EU ulaže 8 -12 % BDP, a ne 5%. Stoga, mišljenja smo da pružamo vanredne rezultate u oblasti zdravstvene zaštite u odnosu na to koliko smo plaćeni. Sa druge strane, iz Vaše Vlade, poručuje nam se da je 4,5 miliona eura koje ste namijenili za 10.000 zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti maksimum i „u granicama mogućeg“. Međutim mi Vas pitamo kako ste ovu granicu lako pomjerili kada se odlučivalo o zaradama 800 Vladinih funkcionera, a za šta ste odredili veća sredstva nego za nas 10.000", navodi se u otvorenom pismu Sindikata doktora medicine.

Dodaje se da što se tiče poziva kojim ih Đukanović upućuje na Ljekarsku Komoru, Sindikat doktora medicine cijeni da je u konkretnom slučaju pogrešno informisan.

"Naime, naš socio-ekonomski status ne spada u nadležnost rada Komore već Vlade Crne Gore. Međutim, pošto nas upućujete na istu ovom prilikom želimo ukazati da sastav Komore od njenog osnivanja određuje Vlada Crne Gore, a ne mi, iako to nije praksa u civilizovanom svijetu i u drugim komorama u Crnoj Gori. U odnosu na ovu temu naš sindikat je već pokrenuo inicijativu ka resornom Ministrastvu prijavljujući brojne nepravilnosti u radu Komore, nepostojanju izbora za delegate Skupštine komore, međutim ni na jedan od dopisa Ministarstvo nam nije odgovorilo. Čak i dok ovo pišemo, Ljekarska Komora Crne Gore radi van mandata koji je istekao janura mjeseca 2015. godine. Na kraju, ne dijelimo Vaš stav da ne treba izdvajati dodatna sredstva za nove nivoe zdravstvene zaštite, da je poželjno privatizovati zdravlje naših građana, kao i da pacijenti viskokvalitetnu zdravstvenu uslugu treba da dobijaju u privatnom, a ne u javnom sektoru. Smatramo da je malo zemalja u Evropi u kojima država ne brine o zdravlju svojih građana već ovaj stub državne nezavisnosti prepušta slobodnom tržištu", zaključeno je u otvorenom pismu Sindikata doktora medicine upućenom premijeru Milu Đukanoviću.

Bonus video: