Uskoro dolazi i Balkan na red

"Većina naših takozvanih stateških investitora dolazila je sa tih of šor destinacija i te su kompanije učestvovale u privatizacijama u Crnoj Gori“, kaže Milovac
5 komentar(a)
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Miranda Patrucić, Foto: Screenshot:TV Vijesti
Ažurirano: 04.04.2016. 20:34h

Nakon što su iz jedne od najvećih advokatskih firmi sa Paname procurili povjerljivi dokumenti koji otkrivaju kako bogati moćnici širom svijeta peru novac, iz regionalnog ureda OCCRP (međunarodna organizacija koja se bavi izvještavanjem o organizovanom kriminalu i korupciji) u Sarajevu najavljuju da će uskoro na red doći i objavljivanje podataka za Balkan, što bi, kako tvrdi regionalna urednica Miranda Patrucić, moglo otkriti brojne zanimljive slučajeve.

Ona je za Radio Slobodna Evropa rekla da je OCCRP imao pristup bazi od 2,6 terabajta informacija.

"To je najveće curenje koje se desilo ikada i u pitanju je 11,5 miliona dokumenata. Fizički je nemoguće proći kroz njih u samo godinu dana koliko smo radili na tome. Priče su sjajne. Ima ih u Srbiji u BiH i u čitavom regionu. Mi smo za sada, pošto je OCCRP pokrivao centralnu Aziju, Istočnu Evropu, Rusiju, Balkan i Kavkaz, fokusirali na ono što su bile prioritetne priče u smislu predsjednika Rusije, predsjednika Ukrajine, Azerbejdžana, Kazahstana. Nakon što izađe prvi ciklus priča fokusiraćemo se i na ovaj region i priča će biti sjajna", rekla je Patrucić.

U MANS-u još nemaju informaciju da li je neko od crnogorskih političara umiješan u globalne finansijske malverzacije preko of šor kompanija registrovanih u Panami.

Dejan Milovac iz MANS-a, za Radio Slobodna Evropa kaže da očekuje da bi do toga moglo doći, budući da su istraživački novinari i prije afere Panama pejpers otkrivali finansijske malverzacije u koje su uključeni političari:

"Većina naših takozvanih stateških investitora dolazila je sa tih of šor destinacija i te su kompanije učestvovale u privatizacijama u Crnoj Gori. Sama činjenica da je toliki ogroman broj informacija i podatak procurio u javnost i da istraživački novinari dok mi sada razgovaramo rade na obradi tih podataka, pokazuje da danas ništa što je tajna ne može dugo da ostane tajna. Samim tim želim da vjerujem i da će Crna Gora u nekom budućem periodu doći na red i da ćemo vrlo brzo doznati da li je neko od crnogorskih političara imao neku firmu u Panami. Ja ću vas podsjetiti da je MANS bio dio međunarodne novinarske istrage kada su u pitanju otkrivanje tih of šor tajni kao i otrkivanje tajnih računa političara kao što je bio slučaj sa tajnim računom porodice Marovića za koji, na žalost još nemamo tužilački i sudski epilog“, kaže Milovac.

Barem 13 kompanija iz Crne Gore pominje se u dokumentima koji su postali dostupni nakon najvećeg curenja papira u istoriji novinarstva.

Na mapi koju je objavio Irish times prikazano je ka kojim sve državama vode tragovi tajanstvenih ofšor kompanija za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru.

Prema toj mapi u Crnoj Gori ima 13 kompanija povezanih sa ofšor destinacijama, navode se i dva klijenta i dva krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

Bonus video: