Opozicija tvrdi da vlast opstruira

Predsjednicima mjesnih zajednica mandati su istekli prije tri dana, po Odluci koja je na snagu stupila mjesec dana ranije
0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Glavni grad, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2016. 17:46h

Predstavnici opozicije ocijenili su da vlast u Glavnom gradu “vrši opstrukcije”, kako ne bi zaživjela usvojena Odluka o mjesnim zajednicama.

Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović kazao je „Vijestima” da sumnja na opstrukciju, jer Glavni grad još uvijek nije dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) dodatne informacije oko opisa mjesnih zajednica sa adresama.

Tim povodom su se, kako je kazao, iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu obratili kolegama iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, ali nisu dobili kompletnu informaciju.

Zato su se, kako je kazao, ponovo obratili istom Sekretarijatu, ali novi odgovor još nije stigao.

“Nema građanina koji nema adresu...Može se lako doći do registra prebivališta građana”, kazao je Čađenović.

Da vlast vrši opstrukciju, saglasan je i predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić, navodeći da se u te svrhe “koriste veoma neobični izgovori”.

“Navodi se da nijesu imenovane ulice...da se nekome ne povrijedi biračko pravo. Neozbiljno je da se čeka odgovor od Sekretarijata, koji maltene pripada istoj kući. Nema volje, ali mi smo insistirali da se to pokrene”, kazao je Radonjić.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, međutim, tvrdi da nema opstrukcije.

On tvrdi da postoji problem oko nabavljanja spiska građana na nivou mjesnih zajednica.

“Odluka koju smo donijeli je korektna i ja sam insistirao da se donese, ali se sad pojavljuju problemi oko realizacije”, kazao je Suhih.

On je istakao da ima dilema, ali postoji kod svih želja da se nešto riješi i da se krene u proceduru za adekvatne izbore.

Predsjednicima mjesnih zajednica mandati su istekli prije tri dana, shodno Odluci koja je na snagu stupila mjesec dana ranije.

Prema riječima opozicionih odbornika, Odluka ne prepoznaje v.d. stanje, a bivši predsjednici i savjeti mjesnih zajednica ne mogu koristiti službene prostorije i pečat, niti imaju ovlašćenja da potpisuju bilo kakav akt.

Suhih je ocijenio da se građani, u međuvremenu, “za svakodnevne probleme” mogu obratiti sekretarima mjesnih zajednica.

On će kako je kazao, napisati urgenciju Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj da dostavi tražene podatke, a novi sastanak, kome će prisustvovati i predstavnik MUP-a, biće održan narednog ponedjeljka.

Suhih: Opozicija treba da ima kandidata gdje imaju rezultat

Ukoliko Grad ne dobije tražene podatke, trebalo bi da se izabere odbor povjerenika koji bi vršio funkciju savjeta MZ. Odluku o imenovanju odbora povjerenika donosi predsjednik Skupštine na predlog predsjednika klubova odbornika i ostalih predstavnika političkih partija.

Čađenović i Radonjić, neće podržati predlog da odbor povjerenika ima pet članova iz DPS-a, četiri iz opozicije, što je predlagano na jučerašnjem sastanku. Suhih je kazao da je logično da u MZ gdje ima dobar politički rezultat, opozicija ima kandidata za predsjednika MZ.

Bonus video: