Vojvodić: Reforme na Univerzitetu Crne Gore su nužne

"Studenti moraju stajati na strani promjena i kvalitetnih reformi u obrazovanju, jer je to ono što ih štiti prilikom zaposlenja u smislu šta su nučili i šta znaju, koje su vještine savladali", kazala je Vojvodić
68 pregleda 7 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Studentski parlament, Foto: Ucg.ac.me
Radmila Vojvodić, Studentski parlament, Foto: Ucg.ac.me
Ažurirano: 04.04.2016. 14:48h

Reforme na Univerzitetu Crne Gore su nužne i ispravne i studenti moraju biti dio tih tokova i procesa, kazala je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.

Ona je povodom 4. aprila - Dana studenata razgovarala sa predstavnicima Studentskog parlamenta.

"Studenti moraju stajati na strani promjena i kvalitetnih reformi u obrazovanju, jer je to ono što ih štiti prilikom zaposlenja u smislu šta su nučili i šta znaju, koje su vještine savladali", kazala je rektorka.

Sagovornici su ocijenili i da je informisanje studenata o svim aspektima reforme važno kako bi se izbjegle manipulacije i nesporazumi.

Vojvodić je, kako je saopšteno iz Univerziteta, objasnila da tek slijedi najvažniji dio reformi koji se odnosi na smanjenje broja predmeta i dobre i kvalitetne programe za njih, dobar standard studenata po nastavniku, projekciju nastavnog kadra, borbu za kvalitet i internacionalizaciju, uvođenje engleskog jezika kao obaveznog i prakse koja ulazi u nastavne programe.

Podsjetila je da je suština trostepenog sistema obrazovanja 3+2+3, kojem se teži u reformama, kreiranje izvrsnih master studija, na kojima će predavati najreferentniji i najbolji nastavnici, i koje će obezbijediti kvalitet.

"Onaj ko neće na master, on će sa osnovnim studijama morati i moći da nađe svoje mjesto. Bečelor diploma moraće da ima svoju prepoznatljivost na tržištu rada, a mi se trudimo da je kroz programe profilišemo", rekla je Vojvodić.

Dodala je i da se sa međunarodnom reakreditacijom Univerziteta garantuje međunarodna uporedivost i prepoznatljivost, kredibilitet naših diploma, ali i uporedivost studijskih programa.

Bonus video: