Euromost: Majke sa sjevera da ne odustaju od svojih prava

"Pozivamo majke da se jave našoj kancelariji u Bijelom Polju, gdje ćemo im pružiti svu pravnu pomoć da ostvare svoja prava", navode iz Euromosta
56 pregleda 3 komentar(a)
Bijelo Polje grad, Foto: Čitalac reporter
Bijelo Polje grad, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 04.04.2016. 09:27h

U opštinama na sjeveru Crne Gore 7.962 žena je do 14. marta podnijelo zahtjev za naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece. Euromost je ove podatke dobio od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Kada se tiče broj predatih zahtjeva po opštinama na sjeveru, najveći broj zahtjeva je podnijeto u Beranama - 1.835 zatim Bijelom Polju - 1.779, Rožajama 1.636, Pljevljima 774, Plavu 454, Mojkovcu 393, Kolašinu 318, Andrijevici 244, Gusinju 177, Žabljaku 137. Želimo naglasiti da je svaka naknada dobijena na osnovu izmjene i dopune ovog zakona jako bitna za sjeverni region zbog teške ekonomske.Ono što nas zabrinjava tiče se zavoda za zapošljavanje u opštinama na sjeveru. Naša organizacija najviše primjedbi dobija od strane majki da se pokušavaju mimo zakona o opštem upravnom postupku rješiti svi podnijeti zahtjevi", navode iz Euromosta

Dodaju da službenici zavoda ne smiju zahtjevati od podnosioca zahtjeva da potpisuju dokumenat, "sa kojim se od podnosioca zahtjeva da priznaju da ne posjeduju potrebnu dokumentaciju koja nedostaje".

Euromost apeluje na sve majke sa sjevera Crne Gore da ne odustaju od svojih prava bez obzira na pritisak koji se vrši.

"Pozivamo ih da se jave našoj kancelariji u Bijelom Polju, gdje ćemo im pružiti svu pravnu pomoć da ostvare svoja prava, ako imaju zakonske uslove za to, jer im niko to pravo ne može osporiti niti oduzeti. Svi zakoni izglasani u Skupštini se moraju sprovoditi, u suprotnom će svi oni koji ga ne sprovode ili pokušavaju da ga uruše, snositi i krivične i druge odgovornosti"zaključuju iz Euromosta.

Bonus video: