Smeće, kablovi, bazne stanice - "ukras" spomenika iz minulih ratova

"Stanje u kom se nalaze spomenički kompleksi je nedopustivo i predstavlja uvredu za nas potomke svojih slavnih predaka. Trijebač i Carev laz su samo primjeri, a bojimo se da su manje više svi u sličnom stanju"
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2016. 10:18h

Iz Pokreta za promjene su pozvali nadležne da obiđu lokalitete na kojima su spomenici, te saopštili da će tražiti i odgovor na pitanje ko je nadležan za postavljanje baznih stanica, kojih ima u blizini spomenika.

"Brdo Trijebač i spomenik ljudima iz Pipera koji su u minulim ratovima poginuli, koji se nalazi tamo predstavljaju tužnu sliku naše stvarnosti i prije svega nebrige nadležnih za spomeničko nasljeđe Crne Gore. Na sve strane otpaci, smeće, samo su detalj panorame. A Trijebač nije jedino mjesto. Pozivamo nadležne da obiđu i neke druge lokalitete. Prije svih Carev laz, mjesto na kom se odigrala slavna crnogorska bitka jula 1712 godine. Ali, smeće se da očistiti. Mnogo ozbiljniji problem predstavljaju bazne stanice mobilnih operatera oko spomenika. Sa rasukanim kablovima sa stuba na stub. Smatramo da mobilni operateri moraju o svom trošku ukloniti ove bazne stanice, te da se postavi pitanje odgovornosti onih koji su ovako nešto dopustili", navodi se u saopštenju PzP, koje potpisuje Iva Pavlović.

Sa druge strane, kako navode, "moramo jednom kao društvo da uspostavimo adekvatan odnos prema našem istorijskom i spomeničkom nasljeđu".

"Stanje u kom se nalaze spomenički kompleksi je nedopustivo i predstavlja uvredu za nas potomke svojih slavnih predaka. Trijebač i Carev laz su samo primjeri, a bojimo se da su manje više svi u sličnom stanju", navode iz PzP.

Galerija

Bonus video: