CGO: Studente niko ništa ne pita, sistem prožet korupcijom

Popović navodi da nema organizovanog studentskog djelovanja u zaštiti studentskih prava kada to uključuje suprotstavljanje odlukama rukovodstva
77 pregleda 3 komentar(a)
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.04.2016. 08:58h

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Dana studenata, ukazuje da oko 26, 000 studenata u Crnoj Gori danas predstavlja brojnu ali nedovoljno uticajnu društvenu grupu u inteziviranim procesima kroz koje društvo prolazi na putu ka Evropskoj uniji.

"Crnogorski visokoobrazovni sistem je prožet sveprisutnom korupcijom, plagijarizmom za koje univerzitetska rukovodstva ne pokazuju ni minimum napora da ih preveniraju, suzbiju ili sankcionišu u skladu sa zakonom i etičkim kodeksima, glasno najavljivanim reformama koje se uglavnom svode na eksperimente bez polaznih analiza i jasne strategije, uz klijentelističke veze koje prijete da uguše akademski i njemu imanentni kritički duh. U tom kontekstu, glas studenata, posebno ako je progresivan, nema ko da čuje ili se sistemski guši", navodi Mira Popović, saradnica na programima CGO.

Uprkos činjenici da studenti imaju svoje predstavnike u svim tijelima Univerziteta Crne Gore, koja donose odlučujuće odluke, Popović navodi da nema organizovanog studentskog djelovanja u zaštiti studentskih prava kada to uključuje suprotstavljanje odlukama rukovodstva. Studentski parlament i njihovi predstavnici, dodaje se, moraju vjernije odražavati volju studenata i usmjeriti više energije na poboljšanje uslova studiranja.

"Studentski aktivizam teži društvenim promjenama. Te promjene ne moraju neminovno biti turbulentne, revolucionarne, već više evolutivne, sa konkretnim ciljem, ali su promjene na bolje. Stoga, studentski aktivizam u Crnoj Gori treba da insistira, kao i u svakom demokratskom društvu, na stalnom društvenom dijalogu, demonstriranju protiv nefunkcionalnog obrazovnog sistema, otporu hvatanju u mrežu društvene letargije i mantre „biće ti to završeno“ koja može na kraći rok donijeti zvanje, ali iza koje neće stojati znanje", navodi se u saopštenju.

Popović dodaje da su važan dio ove akcije i profesori.

"Oni moraju napraviti sinergiju sa studentima, zajedno raditi na rastu kritičke svijesti, podizanju nivoa kvaliteta obrazovanja, kao i smanjenju korupcije i drugih štetnih pojava u obrazovanju. I, tu su potrebne suštinske promjene, jer sa univerziteta mora početi dolaziti utemeljen i jasan kritički stav, a ne ćutanje na brojne društvene devijacije. CGO izražava nadu da će i u Crnoj Gori uskoro doći do pomaka u ovom polju i da će studenti snagom sopstvenog aktivizma početi da unaprijeđuju svoj status i izglede za zapošljenje. Na taj način će se i najbolje izboriti za svoju budućnost", zaključuje se.

Dan studenata 4. april se obilježava u znak sjećanja na studenta prava Žarka Marinovića, rođenog u Očinićima, kod Cetinja, koji je 1936. ubijen u Beogradu tokom štrajka studenata protiv fašizacije zemlje.

Bonus video: