Mazanje očiju javnosti pred izbore

“Izrada DUP-a ne rješava naše probleme, već nam samo pogoršava situaciju”, kažu mještani
3 komentar(a)
porodica Vlahović, Foto: Zoran Đurić
porodica Vlahović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2016. 16:14h

Iz NVO „Park šuma Zagorič” poručili su da za njih nije nikakvo rješenje usvajanje planskog dokumenta za taj dio grada, jer će im to samo još više pogoršati tešku situaciju u kojoj su se našli.

Iz te NVO su najavili da će u ponedjeljak podnijeti žalbu zaštitniku ljudskih prava Šućku Bakoviću na ponašanje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, koji odbija da ih primi i pored nekoliko zahtjeva za sastanak.

Iz PG biroa su prije tri dana saopštili da se Stijepović sastao sa predstavnicima građana park šume Zagorič, koji su upoznati da je njihov problem jedino moguće riješiti kroz nekoliko faza i da je osnova svakog održivog rješenja usvajanje planskog dokumenta koji pokriva prostor na kojem oni žive.

“To je prije svega samo mazanje očiju narodu pred izbore, jer izrada DUP-a, ne rješava naše probleme. U stvari to je bio skup aktivista DPS-a, ništa drugo. Nama treba pomoć da riješimo problem, nastao vraćanjem zemljišta porodici Stamatović i Vučinić”, navode iz te NVO.

Istakli su da ih ne interesuje politika, kao i da traže da se napokon Glavni grad uključi na pravi način u rješavanje problema, jer su i te kako kumovali sadašnjoj situaciji.

“Znamo da smo gradili na tuđem, odnosno tada je to bila državna zemlja i spremni smo da platimo zemlju, ali i Glavni grad da snosi dio odgovornosti zbog svega”, navode iz NVO.

Nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministarstva finansija od devetog marta 2012. vraćeno 160.000 metara kvadratnih zemljišta u Park šumi u Zagoriču.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je i 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, vlasnicima zemlje prije nacionalizacije. Pojedinim mještanima po presudi se odbijaju rate od plata ili penzija za zemljište Vučinića.

Mještani Park šume su nekoliko puta spriječili iseljenje porodice Vlahović, po nalogu Osnovnog suda, koja presudom treba da plati Vučinićima sa kamatama 34.000 eura za zemljište. Iz advokatske kancelarije „Mijović&Vuković”, pozvali su vlasnike nelegalnih objekata da se jave da bi postigli dogovor o isplati tržišne vrijednosti parcela.

Bonus video: