Projekat Ženske stvari

U Urban Nova ističu da im je cilj da javnosti približe da rodno zasnovano nasilje nije samo iskazano kroz fizičko nasilje nad ženama, iako je to njegov najtragičniji i najekstremniji vid
88 pregleda 0 komentar(a)
ženske stvari
ženske stvari
Ažurirano: 25.11.2018. 15:04h

Povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i zvaničnog početka “16 dana aktivizma”, NVO Urban Nova je u sklopu projekta “Ženske stvari” (Women Matters) započela online kampanju sa ciljem predstavljanja pojmova i konstrukata koji i danas sputavaju žene u našem, ali i svim ostalim društvima u kojima dominantno preovlađuju patrijahalni narativi.

“Riječ je o seriji od 16 fotografija kojima će široj javnosti na simboličan način biti ukazano na izazove i fenomene, rodne predrasude i stereotipe koji nas okružuju u svakoj društvenoj oblasti. Kao pomoć u tumačenju fotografija ponudile smo tekstualna objašnjenja koja u nekim slučajevima predstavljaju naše viđenje problema, ali i rješenja, a nekad smo se poslužile citatima žena poznatim u svijetu feminističke teorije, aktivizma i umjetnosti”, saopšteno je iz NVO Urban nova.

Fotografije će biti objavljivane svaki dan na Facebook stranici NVO Urban Nova, počevši sa 25. novembra 2018. zaključno sa 10. decembrom - Međunarodnim danom ljudskih prava, kada će biti cijela retrospektiva fotografija biti predstavljena javnosti.

U Urban Nova ističu da im je cilj da javnosti približe da rodno zasnovano nasilje nije samo iskazano kroz fizičko nasilje nad ženama, iako je to njegov najtragičniji i najekstremniji vid.

“Prisutnost različitih oblika diskriminacije, naučenih načina mišljenja i djelovanja i društvenih zahtjeva koji ženu ne vide ravnopravno stvara nasilno okruženje koje na samo da unazađuje položaj žena, već ne pogoduje ni muškarcima”.

Projekat "Ženske stvari" finansijski je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz program De facto razvoj, koji je finansirala Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo.

Bonus video: