Sindikat doktora: Netačni podaci koje je iznio Šegrt, ne potpisivati kolektivni ugovor

Predsjednica SDMCG-a, Milena Popović Samardžić je poručila da njihov zahtjev nije vezan za politiku bilo koje partije, već, kako su kazali, predstavlja egzistencijalno pitanje
6 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2016. 08:45h

Iz Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) ocijenili su da je ponuđeno rješenje o uvećanju zarada u zdravstvu nezadovoljavajuće i neprihvatljivo i apelovali na reprezentativne sindikate da ne potpisuju Granski kolektivni ugovor.

„Potpisivanjem bi izdali legitimne interese doktora medicine zaposlenih u javnom zdravstvu“, poručili su iz Sindikata.

U reagovanju na izjavu ministra zdravlja, Budimira Šegrta da su trenutna povećanja pristojna i da će potpisati kolektivni ugovor sa sindikatima zdravstva, iz SDMCG-a su saopštili da zahtjev za uvećanje plata nije podržan od 20 ljekara, već, kako su naveli, od njih 950.

Predsjednica SDMCG-a, Milena Popović Samardžić je poručila da njihov zahtjev nije vezan za politiku bilo koje partije, već, kako su kazali, predstavlja egzistencijalno pitanje.

Popović Samardžić je navela da su podaci o trenutnim zaradama doktora koje je iznio Šegrt apsolutno netačni podaci. “Čak ako je takvih zarada i bilo, njih je dobio zanemarljiv broj ljekara“.

Ona je rekla da da su se za mnoge druge socijalne grupe, počevši od javnih funkicionera, nalazila zadovoljavajuća novčana sredstva.

„Dok se nama, kao i uvijek do sada, šalje poruka da su ovako mizerna uvećanja zarada u granicama mogućeg“, dodala je Popović Samardžić.

Ona je kazala da se, prema sadašnjem Granskom kolektivnom ugovoru, ljekar specijalista sa 35 godina radnog staža, uz 40 sati prekovremenog rada i 15 dana pripravnosti, može prihodovati maksimalno 1.017 EUR.

Popović Samardžić je pojasnila da se podaci koje je iznijelo resorno Ministarstvo odnose na zbirnu zaradu koja obuhvata dopunski rad, dežurstva, pripravnost, učešće u konzilijumima i ostalim aktivnostima doktora medicine.

„To predstavlja grubo kršenje Zakona o radu i osnovnih prava zaposlenih, diskriminaciju pojedinih grana medicine koje nemaju dežurstvo i pripravnosti i upoređivanje dvije kategorije koje se ne mogu upoređivati - osnovni rad od 40 sati nedjeljno sa ukupnim radnim vremenom koji kod pojedinih doktora medicine iznosi i do 80 sati nedjeljno“, navela je ona.

Popović Samardžić je ocijenila da to rješenje omogućava kontinuitet u kršenju Zakona o radu kojim su, kako je kazala, ljekari primorani da rade više od 40 sati prekovremeno, kako bi obezbijedili elementarnu egzistenciju i neprekidnu zdravstvenu zaštitu građanima Crne Gore.

Bonus video: