Marković: Stojanović dobar, u policiji nema organizovanih kriminalnih grupa

“Kadrovsku politiku u Upravi policije vodi ministar unutrašnjih poslova, bez obzira ko je on i Vlada. I niko drugi u ovom sistemu”, rekao je Marković
82 pregleda 25 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2016. 13:48h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je profesionalnim odnosom prema zadacima ispunio očekivanja resornog ministra i javnosti, ocijenio je potpredsjednik Vlade Duško Marković, navodeći da nije tačno da u crnogorskoj policiji ima organizovanih kriminalnih grupa. Poslanica Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica pitala je Markovića, koji je sada rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova, da li je Stojanović ispunio njegova očekivanja i koliko službenika policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima neriješeno stambeno pitanje. Jonica je pitala da li je Zakon o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore ostvario osnovni cilj i da li je Vlada pružila pravnu zaštitu od Tužilaštva policijskim službenicima Daliboru Medojeviću i Nikoli Terziću i detalje u vezi saopštenja Uprave policije povodom njihovog hapšenja. Ona je pitala i da li je sistem povlašćenog penzionisanja službenika ANB-a i policije ostvario ključne ciljeve. Marković je rekao da je Stojanović profesionalnim odnosom prema kompleksnim zadacima koje mu nameće funkcija direkora policije, ispunio ne samo njegova već i očekivanja ukupne profesionalne i laičke javnosti.

Marković je ukazao na nadležnosti Uprave policije i aktivnostima njenih službenika. “Sve su to razlozi koji direktora Uprave policije stavljaju u ovakav kontekst kako sam rekao. I ne samo ja, vidjeli ste da u poslednje vrijeme imamo najbolje rezultate Uprave policije kada je u pitanju otkrivanje ili presijecanje šverca narkotika”, naveo je Marković. On je poručio da kvalitet rada direktora Policije ocjenjuje Vlada i niko drugi. “Kadrovsku politiku u Upravi policije vodi ministar unutrašnjih poslova, bez obzira ko je on i Vlada. I niko drugi u ovom sistemu”, rekao je Marković. On je kazao Jonici da pitanja za ANB uputi direktoru te institucije. Marković je naveo da je prošle godine dodijeljeno 450 stanova i krediti od 720 hiljada eura za rješavanje stabembenih pitanja za više od 100 policijskh službenika. On je dodao da je za rješavanje stambenih pitanja izdvojeno oko tri miliona eura. U vezi sa Zakonom o osnovama obavještojno-bezbjednosnog sektora, Marković je kazao da se, u odnosu na vrijeme koje se primjenjuje, njegova implemetacija ostvaruje u punoj mjeri. Na pitanje da li je Vlada tražila pravnu zaštitu za Medojevića i Terzića, Marković je odgovorio odrično. On je u vezi sa saopštenjima Uprave polcije, kazao da policija ima pravo da štiti svoj profesionalni autoritet i integritet saopštenjima, a naročito je dužna da to radi u slučajevima kada se pokušava kriminilzovati njen rad i diskreditovati njeno zakonito postupanje. “Ovdje se ne radi o nikavoj opstrukciji pravde nego o profesionalnoj zaštiti integriteta policije i njenih pripadnika, kojih ima ne jedan ili dva, nego preko četiri hiljade”, rekao je Marković. On je kazao da u crnogorskoj policiji nema organzovanih kriminalnh grupa, “Što bi bilo katastrofalno i što nije tačno”. Kako je pojasnio, od 19. januara ove godine predmet Hobotnica je vodilo Odjeljenje za organizovani kriminal i korupciju u Policiji. “U tom čitavom periodu nije bilo odliva informacija i čitava operacija je završena uspješno zbog čega je i aktivnost Specijalnog tužilaštva bila onakava kakva jeste", kazao je Mrković. On smatra da izmjenom Zakona koji se tiče "povlašćenog" penzionissanja, ostvaren pozitivn efekat jer je "proizveo" i podmlađivanje službenika. “Dobrovoljni odlazak u penziju 304 policijska službenika koji su ispunjali Zakon i stekli uslove omogućilo je Uravi policije da zaposli 55 diplomiranih akademaca sa Akademije u Danilovgradu u prošloj godini i 25 u ovoj”, precizirao je Marković.

Bonus video: