Potrebni i dodatni izvori novca

Revizori su utvrdili da se svim zaposlenim službenicima i namještenicima u Fondu tokom 2014. isplaćivao varijabilni dio zarade, što je u suprotnosti sa Odlukom koju je potpisao direktor Kenan Hrapović
0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2016. 12:05h

Zbog značajnih dugova Fonda za zdravstveno osiguranje ostvarenih u proteklih pet godina, neophodno je realnije planirati sredstva i sagledati mogućnost obezbjeđivanja dodatnih izvora finansiranja.

To piše u izvještaju finansijske revizije Fonda za 2014. godinu, koju je obavila Državna revizorska institucija (DRI).

Ukupan dug Fonda i javnih zdravstvenih ustanova, osim Montefarma, posljednjeg dana 2014. iznosio je 52.081.276 eura, od kojih Fonda 33.152.653.

Premijer Milo Đukanović juče je izjavio da je Vlada izmirila dug za ljekove i materijalnu potrošnju i da su dugovi 31. decembra prošle godine iznosili 10 miliona eura.

Revizori su utvrdili da se svim zaposlenim službenicima i namještenicima u Fondu tokom 2014. isplaćivao varijabilni dio zarade, što je u suprotnosti sa Odlukom koju je potpisao direktor Kenan Hrapović.

Piše i da je Ministarstvo finansija isplaćivalo varijabilni dio bez saglasnosti ministra. U Izvještaju se navodi da su pojedine osobe u Fondu, mimo Zakona, angažovane ugovorima o djelu.

Takođe, piše da je revizijom isplaćenih naknada članovima komisije koji otvaraju i vrednuju ponude, utvrđeno da postoji različit broj članova u rješenjima o imenovanju i onima za isplatu. Utvrđeno je da su usluge uvoza špedicije, skladištenja i transporta ljekova vršene mimo Zakona o javnim nabavkama.

Revizori tvrde da je potrebno realnije planirati i odobravati sredstva Fondu, posebno u dijelu za ljekove i bolovanja duža od 60 dana. Dokument pokazuje da su kod pojedinih zdravstvenih ustanova ustanovljena odstupanja, jer nijesu uključivali stanja gotovinskih sredstava u izvještajima o novčanim tokovima, koja su prikazana u poslovnim knjigama.

Prema podacima, efekat odstupanja na početku 2014. iznosio je 339.298 eura manje iskazanih sredstava, a na kraju godine 450.421. Materijalno značajnija odstupanja ustanovljena su kod “Montefarma” i specijalne bolnice “Brezovik”.

U izvještaju piše da se, za dio ljekova i medicinskih sredstava koje obezbjeđuje Montefarm, ne zaključuju ugovori između te i javnih zdravstvenih ustanova.

Hrapović: Potvrda zakonitosti i kvaliteta rada

Pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI) na finansijski izvještaj Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore još je jedna potvrda zakonitosti i kvaliteta njegovog rada, ocijenio je direktor Kenan Hrapović.

"Veoma smo zadovoljni onim što je pokazao izvještaj DRI. Pozitivno mišljenje DRI na finansijski izvještaj Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore predstavlja još jednu potvrdu zakonitosti i kvaliteta našeg rada", naveo je Hrapović u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On smatra da je potrebno posebno istaći da je i DRI konstatovala ono na šta Fond ukazuje niz godina, a to je da zbog dugogodišnjeg iskazivanja visokog nivoa neizmirenih obaveza, neophodno da država realnije planira i Fondu odobrava potrebna sredstva na godišnjem nivou.

"Konstatovano je da su sredstva za finansiranje zdravstvenog sistema nedovoljna u odnosu na potrebe, s akcentom na sredstva za nabavku lijekova i medicinskih sredstava, kao i obaveza po osnovu bolovanja preko 60 dana”, rekao je Hrapović.

Hrapović je rekao da Fond prihvata preporuke i da ih shvata kao kvalitet saradnje DRI i Fonda, i njihovu pomoć kroz reviziju u smislu kvalitetnijeg funkcionisanja Fonda u narednom periodu.

Hrapović je kazao da preporuke predstavljaju uočene strukturne probleme u zdravstvu i ne tangiraju samo Fond, već i ministarstva zdravlja i finansija.

"S tim u vezi, posebnu pažnju ćemo obratiti na preporuku koja je data, ne samo za Fond, već i za ministarstva zdravlja i finansija, da u narednom periodu budu realnije planirana sredstva za zdravstvenu zaštitu Zakonom o budžetu, a imajući u vidu realizovane izdatke u prethodnom periodu", rekao je Hrapović.

On je naveo da je Fond prethodnih godina ukazivao, a u preporukama DRI to je i prikazano, da je neophodno sagledati mogućnost obezbjeđivanja i dodatnih izvora finansiranja zdravstvenog sistema.

Hrapović je kazao da je važno istaći i preporuke DRI koje se tiču nedostatka kadra.

On je kazao da su u Fondu saglasni da, u cilju kvalitetnijeg rada i ostvarivanja što boljih rezultata na pomenutim pozicijama treba popuniti radna mjesta koja su previđena aktom o sistematizaciji.

Hrapović je rekao da Fond godinama unazad funkcioniše smanjenim kapacitetima, jer, u već više puta konstatovanoj situaciji da im je opredijeljeno manje sredstava nego što su realne potrebe za funkcionisanje zdravstva, nije bilo novca za nova zapošljavanja.

"Na kraju, preporučeno usaglašavanje regulative, prije svega one koja je u okvirima naših nadležnosti, predmet je našeg svakodnevnog rada, a sve u cilju što veće transparentonsti, kao i bolje saradnje sa svima u lancu zdravstvenog sistema, jer samo tako možemo imati zadovoljnog osiguranika”, zaključio je Hrapović.

Klinički centar nezakonito dostavio poreski izvještaj

Revizori su utvrdili da Fond nije potpisao aneks Ugovora za pružanje usluga zdravstvene zaštite sa Kliničkim centrom za 2014. Revizijom je utvrđeno da je KC, do 21. aprila prošle godine, posljednji izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima dostavio Poreskoj upravi za jun 2013. godine, što je suprotno Zakonu.

Piše da je podgorički Dom zdravlja 2014. fakturisao više usluga u odnosu na uplaćena sredstva Fonda u iznosu od 1.208.710 eura.

Revizori preporučuju da se zbog značajnih razlika u iznosima fakturisanih usluga kod javnih ustanova i uplaćenih sredstava Fonda utvrdi način i postupak obračuna radi obezbjeđivanja većeg stepena usaglašenosti.

Bonus video: