Polovina hercegnovskih penzionera ima primanja manja od 272 eura

U hercegnovskoj opštini 192 penzionera imaju primanja ispod 100 eura, a 3066 ima penziju manju od 273 eura i u stanju su socijalne bijede ili jedva preživljavaju, konstatovano je na godišnjoj skupštini
1 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Penzioneri, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2016. 16:29h

Od 6.632 penzionera koji žive u hercegnovskoj opštini , 70 odsto živi na minimumu egzistencije, čulo se na današnjoj redovnog godišnjoj skupštini Opštinskog Udruženja penzionera Herceg Novog.

U hercegnovskoj opštini 192 penzionera imaju primanja ispod 100 eura, a 3066 ima penziju manju od 273 eura i u stanju su socijalne bijede ili jedva preživljavaju, konstatovano je na godišnjoj skupštini.

Hercegnovski penzioneri navode da od od 2013. godine nisu imali povećanje penzija, ali ne zbog ekonomske krize u drušvu, već zbog “ promašenih i nelegalnih privatizacija, firmi kao što su PKB , TRO Mješovit, Novi Prvoborac, HTP Boka i drugih.

Penzioneri traže povećanje penzija od 4,3 odsto , jer je , kako se čulo, “1,2 odsto povećanja od januara uvrijedljivo za cijelu populaciju. Tvrde i da povećanje penzija od 3 odsto najavljeno za mart, neće bitnije doprinijeti poboljšanju njihovog životnog standarda .

Veliki broj penzionera nema riješeno stambeno pitanje, pa je pokrenuta inicijativa o izgradnji objekta za njih ,u hercegnovskom naselju Nemila ili u Baošićima. Nadaju se da će im lokalna uprava besdplatno dodijeliti plaz za gradnju i osloboditi ih plaćanja komunalija

Potpisan je i ugovor sa 100 firmi u kojima će penzioneri moći kupovati robu na rate.

Bonus video: