Fekalije i dalje cure u more u Petrovcu

Iz NVO “Turistička ambasada” zahtijevaju da se problem hitno riješi, jer turistička sezona samo što nije počela
75 pregleda 9 komentar(a)
Petrovac kanalizacija, Foto: Vuk Lajović
Petrovac kanalizacija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.03.2016. 20:13h

Iz petrovačke nevladine organizacije Turistička ambasada upozirili su juče da se fekalije i dalje nemetano izlivaju u more, a pristaništem širi nesnosan smrad.

Predsjednik Žarko Jokanović kazao je da zahtijevaju da se problem hitno riješi, jer sezona samo što nije počela.

"Kanalizacione instalacije koje su nestručno i neadekvatno postavljene prije pet godina u pristaništu, protekle dvije godine ispuštaju sadržaj u akvatorijum. Nesnosan miris i fekalije po ljetnjim žegama, ostavljaju ružnu sliku na jedan bivši dragulj Jadrana, kakav je bio Petrovac", upozorio je Jokanović u pismu upućenom nadležnim.

On je istakao da mještani i gosti svakodnevno osjete i udišu “zapah amonijaka”, od kada su instalacije postvaljene.

“Svjedoci smo da se fekalni sadržaj prazni u more u ljetnim noćima, o čemu smo još ranije upozorili javnost, a mediji pisali. Mještani, turisti, ribari sa nevjericom gledaju problem koji nas guši i truje. Nažalost, čekamo da se nešto samo od sebe riješi. NVO aktivisti su godinama unazad čistili akvatorijum pristana od teško razgradivog otpada. Sada smo u nemogućnosti održavati akvatorijum bez adekvatne zaštite, jer fekalije cure u mandrać, a kada se tank prepuni direktno se u more sadržaj prazni”.

Jokanović je kazao da se posljednjih dana suočavaju i sa kraterom na samom pristanu, iz kojeg se širi nesnosan smrad , što “dovoljno govori o aljkavosti nadležnih”.

“Hitno tražimo da se petogodišnji problem riješi, a ne nikako na štetu turizma i građana. Vremena je malo, a nade nimalo. Ljetna sezona kreće, a Petrovac umjesto da miriše na borovu šumu i more - osjeća se na amonijak. Pitamo se kakvo je društvo u jednoj ekološkoj državi koje truje sebe i more”.

Bonus video: