Loša posjeta tribine, Numanovićevo ministarstvo javnost zove samo preko "Pobjede"

Na pitanje da objasni zbog čega su se odlučili da manjinske narode i ostale zainteresovane zovu samo preko “Pobjede”, Gredić je odgovorio da je to “novina koja se distribuira na cijeloj teritoriji države”
72 pregleda 7 komentar(a)
Zakono manjinskim pravima, Foto: Siniša Luković
Zakono manjinskim pravima, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.03.2016. 14:43h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, danas je u Tivtu priredilo prvu od ukupno četiri planirane tribine u okviru javne rasprave o tekstu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

Javna rasprava formalno je započela 23. marta i traje do 1.maja, a poziv za današnju tribinu ministarstvo koje vodi Suad Numanović (DPS), objavilo je dan ranije na svom sajtu u 16.40 časova.

U tome je vjerovatno razlog i vrlo loše posjećenosti tribine održane u multimedijalnoj sali Opštine, a kojoj su pored predlagača, prisustvovali troje novinara, par aktivista HGI i Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedan predstavnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora i jedan jedini građanin.

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i unapređenje prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Leon Đokaj objasnio je intenciju predloženih izmjena zakona, naglašavajući da se one odnose na institucionalnu podršku ostvarivanju manjinskih prava i sloboda, raspodjelu sredstava za realizaciju projekata od značaja za manjinske nacionalne zajednice i njihov nacionalni, kulturni, jezički i vjerski identitet, reforme Fonda za manjine i uvođenje dvostepenosti kod oslučivanja o finansiranju projekata.

Predsjedik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković ocijenio je da predloženi tekst “predstavlja kompromis između zahtjeva svih nacionalnih zajednica i u tom smislu predstavlja jedno kvalitetno rješenje prihvatljivo za sve.”

"Hrvatska zajednica ima i dalje konkretnih primjedbi na neke odredbe zakona, ali bilo je potrebno odstupiti od striktnih zahtjeva zarad donošenja dokumenta prihvatljivog za svih šest nacionalnih zajednica u Crnoj Gori", poručio je Deković, dok je sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Mersudin Gredić kazao da su izmjene usklađene i sa stavovima Venecijanske komisje i predstavnika EU.

Izmjene zakona uopšte ne zadiru u način formiranja najvećih predstavničkih tijela manjina – nacionalnih vijeća, na što je u proteklom periodu bilo dosta primjedbi, jer su vijeća praktično pretvorena u partijske ćelije pojedinih, najčešće režimu bliskih manjinskih stranaka.

Sekretar ministarstva Mersudin Gredić odbacio je primjedbe dijela prisutnih zbog načina na koji je resor ministra Numanovića zakazao tribinu u Tivtu i načina na koji vodi javnu raspravu.

"Apsolutno je netačno da se ovdje simulira javna rasprava, već se ona sprovodi potpuno u skladu sa propisima. Ministarstvo je javni poziv za ovu javnu raspravu objavilo još 22. marta na svom sajtu i istog dana u dnevnom listu “Pobjeda”, kazao je Gredić.

Na pitanje da objasni zbog čega su se odlučili da manjinske narode i ostale zainteresovane zovu samo preko “Pobjede”, Gredić je odgovorio da je to “novina koja se distribuira na cijeloj teritoriji države”.

Na dodatno insistiranje da to nije najtiražniji dnevni list, Gredić je kazao da ga to ne zanima jer “neko može da štampa i hiljadu primjeraka novine, a da to pročita samo 50 ljudi".

Bonus video: