Uperili prstom u Radojku Rutović i urednice informative

Savjet prihvatio mišljenje Komisije za prigovore gledalaca, predsjednik Mitrović najavio ostavku
75 pregleda 0 komentar(a)
Savjet RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2016. 06:32h

Najodgovorniji za (ne)pristrasnost informative Televizije Crne Gore su direktorica, urednice prvog i informativnog programa i šefica deska.

To mišljenje Komisije za prigovore gledalaca i slušalaca juče je usvojio Savjet RTCG, uprkos oštrom protivljenju predsjednika Ivana Mitrovića koji je najavio da će na sljedećoj sjednici podnijeti ostavku.

Savjet je generalnom direktoru RTCG Radu Vojvodiću ostavio rok od 10 dana da im dostavi mjere kojima će se riješiti stanje u informativnom programu TVCG, koje je ranije ocijenjeno kao loše.

Direktorica TVCG je Radojka Rutović, dosadašnja urednica Prvog programa bila je Marina Vuković koja, pak, nije reizabrana na tu poziciju, urednica informativnog je Aleksandra Pavićević, a šefica deska Vesna Terić.

Mitrović je juče u više navrata molio članove Savjeta da odlože glasanje o toj tački dnevnog reda dok ne vide šta će im Vojvodić predložiti.

Kazao je da će ako usvoje izvještaj Komisije, izgledati kao da su podlegli političkim pritiscima iz parlamenta.

U okviru pregovora sa vlašću, opozicija je zahtijevala promjenu uredničkog tima informativnog programa...

Većina članova Savjeta, na čelu sa predsjednikom Komisije Goranom Đurovićem, nije željelo da prihvati Mitrovićev predlog, već su zahtijevali da predlog stavi na glasanje.

Kada se to desilo, za predlog Komisije glasali su Đurović, Dragana Tripković, Perko Vukotić, Vladimir Pavićević i Nikola Vukčević, dok su Mitrović i Igor Tomić bili protiv.

Potpredsjednik Savjeta Mimo Drašković nije bio prisutan, a Milan Radović je napustio sjednicu nakon prve tačke dnevnog reda.

Kao jedan od razloga za napuštanje sjednice, Radović je naveo to što je izvještaj Komisije objavljen u jučerašnjim “Vijestima”.

Pojedine članove Savjeta izrevoltirala je odluka uredničkog tima da ne prisustvuje sjednici.

“Napominjemo da je TVCG na dnevnom redu parlamentarnog dijaloga političkih partija, pa samim tim pojedine tačke dnevnog reda doživljavamo kao nastavak tog procesa i politički pritisak na zaposlene u Informativnom programu. Do kraja pregovora na državnom nivou uzdržaćemo se od bilo kakve polemike... Smatramo da je prilikom sazivanja ove sjednice... trebalo konsultovati programsko rukovodstvo Televizije”, piše u dopisu upućenom Savjetu.

Đurović je ocijenio da je tako nešto nezabilježeno, ali da je pismo došlo u pravom trenutku, jer je i prethodni menažment RTCG mislio da je nezamjenljiv.

Radović je kazao da je očekivao da će povodom istraživanja povjerenja i gledanosti RTCG čuti i stavove informativnog programa, jer je “najprirodnije” da o tome i političkim pritiscima razgovaraju na sjednicama Savjeta.

“Sudeći po medijskim napisima, političari su odlučni da riješe stanje u informativnom programu. Mislim da bi to trebalo mi da riješimo i da izbjegnemo bilo kakavo političko uplitanje u rad Javnog servisa”, kazao je Radović.

Đurović je kazao da je 32 odsto građana informativni program ocijenilo kao najgori, dok je asocijacija na RTCG kao “režimski medij” porasla sa tri na šest odsto.

On je zbog toga predložio da se Vojvodiću postavi rok od sedam dana da smijeni Rutovićevu, a ukoliko to ne učini, da se na narednoj sjednici Savjeta izglasa nepovjerenje generalnom direktoru.

Ostali članovi su, međutim, odbili njegov predlog, ali su Vojvodiću dali 10 dana da donese mjere kojima će se riješiti problemi u informativnom programu.

Vojvodić je rekao da će ponoviti konkurse za urednike prvog, drugog i satelitskog programa TVCG, jer Rutovićeva nije predložila nikoga za ta radna mjesta, nakon što su se prijavili ljudi koji su do sada obavljali te poslove. On tvrdi da je to sve šta je mogao da učini.

Istraživanje ne objavljuju i zbog TV Vijesti

Đurović je kazao da rukovodstvo RTCG ne želi da objavi rezultate istraživanja snage brenda i gledanosti programa, zbog TV Vijesti.

“Siguran sam da ne postoje nikakvi pravni razlozi koji vas sprečavaju da istraživanje okačite na sajt, već ne želite da se zna da su TV Vijesti gledanije i da građani imaju više povjerenja u njih“, kazao je on.

Rukovodilac odjeljenja za promociju programa Sabrija Vulić pojasnio je da ih ništa i ne obavezuje da ga objave. Tvrdi da su u tenderskoj proceduri naveli da će rezultate koristiti samo za sopstvene potrebe, a da je i “nelogično“ da objavljivanjem istraživanja “drugim televizijama završe posao“. Vojvodić je predložio da samo rezultate koji se odnose na RTCG okače na sajt.

Vukovićeva šef za ljudske resurse

Bivša urednica Prvog programa TVCG Marina Vuković raspoređena je na mjesto šefa za ljudske resurse, kazao je juče Mitrović, na šta su ostali članovi burno reagovali. On nije precizirao da li je riječ o ljudskim resursima televizije ili Javnog servisa u cjelini, niti da li je raspisivan konkurs.

Đurović je doveo u pitanje stručne kvalifikacije Vukovićeve za takvo radno mjesto.

Vojvodić juče “Vijestima” nije odgovorio na osnovu čega i na koji način je Vukovićeva postala šefica za ljudske resurse.

Bonus video: