Objašnjenje Ministarstva o socijali u Tuzima: Mnogo, jer su sa sjevera imigrirali

U posljednjem mjesecu prošle godine u GO Tuzi je bilo 367 porodica koje koriste obezbjeđenje, sa ukupno 1.389 članova
75 pregleda 4 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.03.2016. 18:44h

Razlog velikog broja korisnika materijalnog obezbjeđenja u Gradskoj opštini Tuzi u Ministarstvu rada i socijalnog staranja objašnjavaju činjenicom da su mnoge porodice, iz sjevernih opština Crne Gore, koje su bile korisnici materijalnog obezbjeđenja, imigrirale u Tuzi.

„Istovremeno postoji i veliki broj sklopljenih brakova između mještana Tuzi i stranih državljanki, a koje nemaju pravo na zaposlenje preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, zbog neriješenog statusa“, navode iz Ministarstva rada.

Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva, koji se odnose na broj korisnika materijalnog obezbjeđenja u posljednjem mjesecu prošle godine, u GO Tuzi je bilo 367 porodica koje koriste obezbjeđenje, sa ukupno 1.389 članova.

U poređenju sa popisom stanovništva iz 2011. godine, to znači da u Tuzima 11,4 odsto stanovništva prima materijalno obezbjeđenje, a u Golubovcima 2,3 odsto.

Prema popisu iz 2011. godine, u Tuzima živi 3.208 domaćinstava sa 12.096 članova, a u Golubovcima 5.407 domaćinstava sa 16.093 člana.

Za isti period u GO Golubovci porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje ima 129, sa 426 članova.

U Centru za socijalni rad Tuzi, su od stupanja na snagu izmijenjenog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđena novčana nadoknada za majke sa troje i više djece, evidentirana 684 zahtjeva za naknade po osnovu evidencije na Zavodu za zapošljavanje, a samo 34 po osnovu staža.

Zbog sumnji u zloupotrebu novca namijenjenog za jednokratnu pomoć građanima Tuzi, odbornik Demokratskog saveza Nikola Camaj, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, je dva puta, upućivao odbornička pitanja u vezi sa korisnicima pomoći.

„Nisam uspio dobiti odgovor, jer tvrde da štite integritet tih lica“, dodao je Camaj.

Bonus video: