Platite zemlju i izbjegnite suđenje

Nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministarstva finansija od marta 2012. vraćeno 160.000 kvadrata
294 pregleda 13 komentar(a)
Porodica Vlahović, Foto: Zoran Đurić
Porodica Vlahović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2016. 18:39h

Iz advokatske kancelarije „Mijović&Vuković”, koji su zastupnici punomoćnika svih nasljednika Femije Stamatović, pozvali su vlasnike nelegalnih objekata izgrađenih na zemljištu koje je vraćeno toj porodici u Park šumi u Zagoriču da se jave da bi postigli dogovor o isplati tržišne vrijednosti parcela.

Advokat Zoran Mijović kazao je “Vijestima” da su se odlučili na taj korak, po načelu savjesnosti i da bi vlasnike nelegalnih objekata poštedjeli većih troškova u sudskim postupcima sa vlasnicima zemljišta.

“Građani mogu da se jave u roku osam dana. U pitanju su vlasnici nelegalnih objekata na katastarskim parcelama 4442, 4447,4448 i 4449, upisanih u Listu nepokretnosti broj 5221 K.O. Opština Podgorica. Lice koje bude zaključilo sporazum postaće zakoniti vlasnik zemljišta na kome je izgradio stambeni objekat”, kazao je Mijović.

On je rekao da je nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministarstva finansija od devetog marta 2012. vraćeno 160.000 metara kvadratnih zemljišta u Park šumi u Zagoriču.

“Zemljište je prevedeno 2013, a ovo je poziv vlasnicima tih nelegalnih objekata da se dogovore sa Stamatovićima oko naknade, nakon čega bi postali vlasnici zemljišta. Naša procjena je da ima preko 150 kuća napravljenih na tom zemljištu, neke nijesu upisane, pa ne znamo tačan broj”, kazao je Mijović. On je rekao da je do sada sporazum o plaćanju tržišne vrijednosti zemljišta sklopilo preko dvadeset građana.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je i 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, vlasnicima zemlje prije nacionalizacije.

Novim, pojedinačnim presudama je odlučeno da se Vučinićima mora isplatiti po procjeni vještaka od 35 do 40 eura po kvadratu i sudski troškovi.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković”, zastupnika Vučinića, ranije je saopšteno da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta koje su okupirali.

Mještani Park šume su nekoliko puta spriječili iseljenje porodice Vlahović, po nalogu Osnovnog suda, koja presudom treba da plati Vučinićima sa kamatama 34.000 eura za zemljište.

Bonus video: