Kankaraš tolerisao Šukoviću nelegalnu gradnju i častio ga preko 220 hiljada eura?

"Obim kriminala u radu lokalne uprave u Tivtu u preteklih nekoliko godina nije ništa manji nego kod njihovih kolega u Budvi koji su već redovni „klijenti“ Tužilaštva, jedina razlika je to što je ovdje donekle manji novac u pitanju jer je Tivat i manji grad"
191 pregleda 21 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.03.2016. 13:38h

Budžet Opštine Tivat u slučaju nelegalne rekonstrukcije dijela stambenog prostopra na Trgu Magnolija u poslovni i otvaranju hotela "Magnolija" 2012. godine, pretrpio je štetu veću od 220 hiljada eura, a lokalni čelnici svjesno su i organizovano radili protiv zakona, poručili su predstavnici NVO "Tivatska antikorupcija akcija" (TAA).

To je kako su istakli, već treći krupan slučaj zloupotreba službenog položaja i nezakonitog rada od strane DPS kadrova u lokalnoj upravi Tivta, koji je ta NVO otkrila, nakon već poznatih afera „Komunalije“ i „Vračar“ u kojima je Opština po TAA, pretrpjela štetu od ukupno preko 2 miliona eura.

"Obim kriminala u radu lokalne uprave u Tivtu u preteklih nekoliko godina nije ništa manji nego kod njihovih kolega u Budvi koji su već redovni „klijenti“ Tužilaštva, jedina razlika je to što je ovdje donekle manji novac u pitanju jer je Tivat i manji grad. Ovdje imamo svega od urbanističkog kriminala, izdavanja nelegalnih građevinskih dozvola, ilegalne gradnje stanova za tržište, nezakonitog obračuna komunalija, do pljačke opštinske imovine i zemljišta", kazao je Mirko Kovačević, prezentujuči novinarima dokumentaciju vezanu za slučaj hotela „Magnolija“ koji se nalazi na Trgu magnolija u centru grada, odmah preko puta zgrade Opštine Tivat.

Taj hotel je 2012. otvorila podgorička kompanija „Građevinar“ vlasnika Miloša Šukovića koja je prethodno u kontroverznom javno-privatnom partnerstvu sa Opštinom, izgradila cijeli stambeno-poslovni kompleks na Trgu Magnolija. Hotel je napravljen rekonstrukcijom stambenog prostora u lameli „B“ kompleksa, što je urađeno krajem 2011 i početkom 2012, a TAA je došla do podatka da za taj posao nikada nije izdata građevinska dozvola, niti su „Građevinaru“ naplaćene sve takse.

„Građevinsku dozvolu za taj poduhvat nisu 2011-12. izdali ni Sekretarijat za urbanizam Opštine Tivat, ni Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Dakle, na 50 metara od opštinske kuće, desila se ilegalna rekonstrukcija, a nadležni u Opštini Tivat nisu znali da se to dešava. Naravno da su znali – i Tatjana Jelić čiji je Sekretarijat nadležan za izdavanje građevinskih dozvola, i Peđa Obradović, načelnik Direkcije za investicije i razvoj čiji je posao obračun i naplata naknade za komunalije. Kako da ne znaju kada je tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) lično otvorio ovaj hotel koji je nastao bez građevinske dozvole, ilegalnom rekonstrukcijom i prenamjenom stambenog prostora u poslovni, za koji naravno, nikada nije plaćena naknada za komunalije", kazao je Kovačević, dodajući da je prema proračunima TAA, budžet Opštine Tivat u tom slučaju uskraćen za ukupno 223.546,16 eura.

Taj novac ostao je u džepu vlasnika „Građevinara“.

"Ne samo što se Kankaraš usudio na takvu drskost, nego je ovo još učinio pred same lokalne izbore 2012. godine i hvalio se otvaranjem novih hotelskih kapaciteta. Posebno pitanje za nadležne organe je kako je ovaj objekat uopšte mogao biti kategorisan kada je izgrađen bez građevinske dozvole", istakao je Kovačević, pozivajući Spercijalno državno tužilaštvo da ispita ovaj slučajl, kao i kompletno javno-privatno partnerstvo Opštine i „Građevinara“, vezano za kompleks na Trgu magnolija.

"Kako je moguće da Opština kao suinvestitor nije imala svoj nadzorni organ, kako je moguće da se u ugovoru sa „Građevinarom“ pominje mogućnost povećanja gabarita objekta, a bez novog projekta i nove građevinske dozvole. Kako je moguće da se „naknadni i nepredviđeni radovi“ obavljaju bez novog projekta i nove dozvole, bez novog tendera, kako je moguće i na osnovu kojeg zakona da se post-festum, nakon završenog posla, obračunavaju tzv. naknadni i nepredviđeni radovi za koje je Opština rado pristala ga „Građevinaru“ plati još 2 miliona eura", zapitao se Kovačević.

Miomir Abović je naglasio da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) u davanju odgovorta na njegovo odborničko pitanje, kazao da se slučaj hotela „Magnolija“ nije našao u izvještaju opštinske Komisije koja se bavila provjerom obračuna i naplate komunalija za posljednih pet godina.

"Naravno da ga nema u tom izvještaju jer opet pokušavaju da prikriju ovaj, ali i brojne druge slučajeve kriminala. Stoga javno pitamo „vedete“ lokalnog DPS Snežanu Matijević, Sinišu Kusovca, Špira Ivoševića i ostale jesu li zbog toga tako spremno u dva navrata glasali protiv opozicionog zajhteva da se formira višestranačka komisjija za preispitivanje komunalija. Vrijeme je da se o ovome napokon izjasni i OO SDP Tivta i objasni zašto su cijelo vrijeme podržavali DPS u ovakvim nezakonitim radnjama i da li su danas spremni da to čine kada podaci pokazuju da su u tim radnjama učestvovali samo predstavnici DPS", istakao je Abović.

Biće još slučajeva, DPS je organizovana kriminalna grupa

Čelnici TAA ocijenili su da unutar tivatskog DPS „postoji i radi organizovana kriminalna grupa“ i da se na listi te partije za lokalne izbore 17. aprila „nalazi nekoliko inkriminisanih lica koje su već pod istragom nadležnih organa ili će to ubrzo biti“.

Najavili su i iznošenje novih sluačjeva nezakonitog rada lokalne uprave. Abović je izrazio „zaprepašćenje“ što bivi gradonačelnik Kankaraš „nije već odavno u pritvoru , nego 11 mjeseci uzima po 3 hiljade eura plate od građana Crne Gore kao konzul u Vojvodini“, i naglasio da je lista tivatskog DPS „ista kao da naprimjer sada na izborima u Budvi na listi DPS budu Svetozar Marović, Rajko Kuljača i Lazar Rađenović“.

"Shvatamo da je Specijalno državno tužilaštvo zatrpano ogromnim brojem predmeta i da ima malo resursa, ali bi ipak krivični predmeti koji se tiču Tivta, morali biti visoko na listi njihovih prioriteta. Organizovana kriminalna grupam postoji i djeluje u okviru OO DPS Tivta i to već ionako neregularne predstojeće izbore, čini dodatno kriminalnijm i nepoštenijim", podvukao je Abović.

Bonus video: