Neophodna smjena ključnog kadra RTCG

Za takvo stanje informative smatraju najodgovornijim direktoricu i urednice Prvog programa, informative i deska TVCG
89 pregleda 0 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.03.2016. 05:56h

Komisija za predstavke slušalaca i gledalaca Radio-Televizije Crne Gore (RTCG) smatra da je potrebno pristupiti hitnim kadrovskim promjenama na svim odgovornim mjestima koji su doprinijeli da se rad informativne redakcije TVCG smatra neobjektivnim i pristrasnim.

Oni su u svom izvještaju o radu, o kojem će danas raspravljati na sjednici Savjeta RTCG, naveli da su za ovakvo stanje redakcije informativnog programa najodgovorniji direktorica TVCG Radojka Rutović, urednica Prvog programa, urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska TVCG Vesna Terić.

Dosadašnja urednica prvog programa Marina Vuković nije reizabrana na tu funkciju, iako je bila jedini kandidat. RTCG, na čelu sa generalnim direktorom Radem Vojvodićem, još uvijek nije ponovio konkurs za ovo radno mjesto.

“Najčešći programski i profesionalni standardi koji se krše u informativnim emisijama odnose se na kredibilitet u izvještavanju, pravednost i objektivnost. I pored stalnih upozorenja na ponavljanje istih propusta i profesionalnih grešaka, nije urađeno ništa da se popravi situacija, a sankcije prema počiniocima prekršaja se nisu preduzimale”, navodi se u zaključcima Komisije, na čijem čelu je član savjeta RTCG Goran Đurović.

U periodu od 30.juna 2014. godine, kada je bila prva sjednica Savjeta u novom sastavu, pa do 23.decembra 2015. godine ukupno je dostavljeno Komisiji za predstavke slušalaca i gledalaca 32 prigovora.

„Komisija i Savjet su riješili 30 prigovora, a 2 su u toku. Komisija je odbila 8 Prigovora i 1 djelimično, a Savjet je usvojio preporuke Komisije“, navodi se u izvještaju Komisije.

Najviše prigovora odnosilo se na Drugi dnevnik Prvog programa TVCG, njih 18, koje je Savjet usvojio na redovnim sjednicama.

Savjet, na čijem čelu je Ivan Mitrović, usvojio je i šest prigovora koji su se odnosili na portal RTCG, kao i dva na informativni program TVCG.

Komisija u izvještaju podsjeća da je Savjet RTCG na jednoj od sjednica zaključio da sadržaj u „pojedinim“ emisijama informativnog programa nije „dovoljno izbalansiran i objektivan“ prilikom izvještavanja o pojedinim događajima.

Smatraju da je potrebno formirati odjeljenje za razvoj ljudskih resursa kako bi se na sistemski način pristupilo kontinuiranim obukama urednika, novinara/ki i svh ostalih koji učestvuju u produkciji programa i angažovati spoljnjeg stručnjaka koji bi sprovodio obuku.

Na sjednici će se takođe raspravljati o radu Savjeta tokom protekle godine i radu Komisije za manjine.

Bonus video: