Lukšić uputio Pismo namjera Stoltenbergu

"To je proceduralno, ali i suštinski važan korak zato što se na taj način stvaraju uslovi da pređemo u samu završnicu postupka, da na osnovu našeg odgovora kojim potvrđujemo naše opredijeljenje poštujemo obaveze koje proishode iz članstva u toj organizaciji“, naveo je Lukšić u izjavi povodom upućivanja Pisma namjera
53 pregleda 9 komentar(a)
Igor Lukšić, Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Igor Lukšić, Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2016. 12:42h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić uputio je Pismo namjera generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu kojim Crna Gora izražava interes da pristupi Alijansi i spremnost da prihvati prava i obaveze koje proističu iz članstva.

"To je proceduralno, ali i suštinski važan korak zato što se na taj način stvaraju uslovi da pređemo u samu završnicu postupka, da na osnovu našeg odgovora kojim potvrđujemo naše opredijeljenje poštujemo obaveze koje proishode iz članstva u toj organizaciji“, naveo je Lukšić u izjavi povodom upućivanja Pisma namjera.

Lukšić je saopštio da je naredni korak izrada Pristupnog protokola koji će biti urađen i distribuiran članicama Alijanse na ratifikaciju.

"Ono što je suštinski važno jeste da je Crna Gora odgovorom na pismo koje je Stoltenberg uputio u decembru, formalizujući na taj način poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi iskazala spremnost i za nastavkom reformi u toj oblasti u narednom periodu do završetka procesa ratifikacije, ali utirući put i narednim koracima u smislu da je Crna Gora zemlja koja će u svim fazama biti spremna da preuzima i sprovodi obaveze iz članstva“, kazao je Lukšić.

On je pojasnio da to znači dalju posvećenost Crne Gore vladavini prava, podršci javnosti, razvoju bezbjednosnog sistema, u smislu kvaliteta bezbjednosnih službi i crnogorske interoperabilnosti, odnosno interoperabilnosti crnogorskih odbrambenih snaga.

Lukšić je naveo da je Crna Gora slanjem pisma završila važan proceduralni korak koji je osnova za izradu Pristupnog protokola.

"Ali i suštinski iskazali naš odnos prema daljim reformama, jer je nedavno Savjet za članstvo u NATO utvrdio predlog reformi za naredni jednogodišnji period čijim će sprovođenjem Crna Gora suštinski postati članica NATO-a uporedo sa završetkom ratifikacionog perioda“, dodao je Lukšić.

On je kazao da je značajno i to što će Crna Gora, nakon potpisivanja Pristupnog protokola od zemalja članica NATO-a, biti u prilici da učestvuje u radu svih tijela.

Lukšić je pojasnio da to znači da će Crna Gora učestvovati u radu sistema NATO-a, bez prava glasa dok se ne okonča proces ratifikacije, ali to znači, kako je naveo, crnogorske obaveze koje se tiču pripreme Samita u Varšavi i svih drugih sastanaka tim povodom.

"Mislim da je ovo još jedan pokazatalj odgovornog odnosa sistema državne uprave, pojedinih resora koji su, možda, bili nešto angažovaniji u ovom pogledu, ali i još jednom prilika da istaknemo da u integracione procese ne ulazi ni ova Vlada, ni ona partija, već ulazi Crna Gora kao društvo“, poručio je Lukšić.

On je rekao da vjeruje da na ovaj način Crna Gora ispunjava obavezu obezbijeđivanja najvišeg mogućeg nivoa bezbjednosnog standarda za crnogorsko društvo.

To je, smatra Lukšić, preduslov daljem političkom i ekonomskom razvoju.

"Tako da u cjelini gledano ovo jeste jedan formalni korak, ali i suštinski izraz naših interesnih težnji“, zaključio je on.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pismom je ponovljena spremnost Crne Gore da nastavi sa sveobuhvatnim reformskim procesima uključnim oblastima čiji je cilj unapređenje vladavine prava i povećanje stepena podrške javnosti.

Navodi se da, nakon upućivanja Pisma namjera, slijedi priprema i potpisivanje Protokola o pristupanju čime, dodaje se, Crna Gora stiče pravo da učestvuje u radu NATO tijela u svojstvu posmatrača dok države članice otpočinju proces ratifikacije.

Lukšić je 22. decembra primio pismo Stoltenberga u kojem se Crna Gora formalno poziva da otpočne proces pristupanja NATO-u.

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO 2. decembra 2015. na sastanku ministara vanjskih poslova država članica u Briselu.

Bonus video: