Studenti za slobodu: Studenti ne smiju biti žrtve sistema i nestručnosti

Crnogorski "Studenti za slobodu" vjeruju da "Univerzitet mora biti hram znanja, slobodnog uma, slobodne misli i slobodne riječi"
0 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.03.2016. 10:19h

Crnogorski Studenti za slobodu podržavali su djelovanje studenata Fakulteta političkih nauka koji su juče uputili apel protiv gašenja studijskih programa na Fakultetu političkih nauka Podgorica.

"Studenti nikada ne smiju biti žrtve neorganizovanosti i nekoherentnosti sistema visokog obrazovanja ili bilo čijeg neumijeća. Student pojedinac i njegov interes nikada ne smiju biti podređeni bilo kakvom sistemu i višim interesima. Najviši interes za nas jeste interes studenta. Posebno zabrinjava netransparentnost kompletnog procesa koji se. očigledno, odvija iza leđa studenata. Dovođenje studenata pred svršen čin i informisanje o sudbonosnim odlukama za nekoliko generacija crnogorskih akademaca po principu govorkanja u hodnicima, ne priliči Univerzitetu i akademskoj zajednici", navodi se u reagovanju NVO "Studenti za slobodu".

U toj organizaciji navode da je nemoguće kvalitetno reformisati sistem visokog obrazovanja ako su iz procesa kreiranja odluka ili razmjene mišljenja isključeni studenti.

"Vrlo je vjerovatno da je takvo delanje i dovelo do situacije u kojoj se dosadašnja reforma visokog obrazovanja proglasila neuspješnom. U tom smislu, pozivamo upravu FPN ali i nadležne predstavnike UCG da iniciraju otpočinjanje konstruktivnog dijaloga sa studentima FPN. Ovo je jedini način da se studentima direktno i otvoreno pojasni namjera vrha UCG i da se čuje mišljenje studenata", navodi se u saopštenju.

Crnogorski "Studenti za slobodu" vjeruju da "Univerzitet mora biti hram znanja, slobodnog uma, slobodne misli i slobodne riječi".

"Mi ćemo braniti takvo uvjerenje i biti podrška svakom studentu, studentskoj organizaciji ili profesoru koji vjeruje u našu filozofiju".

Bonus video: