U slozi i jedinstvu da gradimo sigurnu Evropu

"Srce Evrope jeste pogođeno, i to nas dodatno obavezuje da ulažemo napore ka slobodnom, demokratskom društvu, u kojem ćemo svi željeti da živimo"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2016. 12:50h

Ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministarka rada i socijalnog stanja Zorica Kovačević, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić upisali su se u knjigu žalosti koja je otvorena u Delegaciji Evropske unije u Podgorici, povodom stradanja žrtava u terorističkom napadu u Briselu.

Brajović je, kako je saopšteno iz SD u knjigu žalosti upisao "Terorizam nema lice, ne poznaje religije, pogađa svakog čovjeka. Iako žalimo, ne smijemo dozvoliti da prijetnje uplaše i pokolebaju našu namjeru da, u slozi i jedinstvu, gradimo ujedinjenu Evropu koja je sigurno mjesto za život. Srce Evrope jeste pogođeno, i to nas dodatno obavezuje da ulažemo napore ka slobodnom, demokratskom društvu, u kojem ćemo svi željeti da živimo. U nadi da će ovaj nemili događaj ojačati našu snagu u borbi protiv najvećeg svjetskog neprijatelja, izjavljujem svoje iskreno saučešće porodicama žrtava''.

Pored Brajovića, u knjigu žalosti se upisala i međunarodna sekretarka SD Crne Gore Irma Nišić.

Mustafić je napisao da "zločin počinjen u Briselu predstavlja užasan teroristički akt, usmjeren protiv nevinih ljudi i čitavog čovječanstva".

"Zloupotrebljavajući vjeru, zločinci žele napraviti paravan za svoje mračne ciljeve koji su upereni protiv temeljnih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti. Evropska unija i njeni partneri, moraju ostati ujedinjeni u borbi protiv gnusne pojave terorizma i svih onih koji pokušavaju da destabilizuju svijet. Kao potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Bošnjačke stranke, upućujem izraze najiskrenijeg saučešća porodicama stradalih, sa nadom da nevine žrtve nikada neće biti zaboravljene", napisao je Mustafić.

U ime Ministarstva rada i socijalnog staranja ministarka Kovačević izrazila je iskreno saučešće porodicama žrtava, saosjećanje sa povrijeđenima i svima onima koji su na bilo koji način pogođeni ovim napadima koji su direktan udar na temelje jednakosti, ravnopravnosti i demokratije društava.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je napisao da teroristički napad u Briselu i svi drugi koji se dešavaju, jesu posljedica izopačene ideologije i posrnuća ljudske svijesti.

"Zbog toga moramo imati ujedinjen odgovor radi dobra svih nas", napisao je Marković u knjizi žalosti.

Izražavajući žaljenje prema žrtvama terorističkog napada u Briselu, Jasavić je u ime Pozitivne i svoje lično poručila da "pobjednici nad zlom mogu biti samo oni koji se istinski ujedinjeno bore da ga pobjede".

Potpredsjednica i portparolka Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović i Anđela Peković, upisale su se u knjigu žalosti.

"Tragični događaji od 22. marta, u kojima je poginulo najmanje 32, a ranjeno oko 200 ljudi, ne mogu nikog ostaviti ravnodušnim. Naprotiv. Nakon ovakvih tragedija i tuge koja se u svima nama javi kao reakcija na njih, postaje više nego jasno da je terorizam zlo koje se mora iskorijeniti, a koje, kada pogađa, ne bira ni rasu, ni pol, ni vjeru, ni naciju, ni bilo koje svojstvo ili pripadnost. Naša iskonska ljudska reakcija je da osjetimo žaljenje i pokažemo pijetet prema nevino stradalima. Stoga, Demokrate podjećaju da je život u miru vrhunska vrijednost i da se moramo truditi da ona bude “na snazi” što je duže moguće. Zbog naše i budućih generacija", navodi se u saopštenju Demokrata.

Galerija

Bonus video: