KO JE PUŠIO O TROŠKU DRŽAVE?

Prođe godina, a ministar Ivanović još ćuti

Novac potrošen na cigarilose vraćen je u budžet Ministarstva, ali se ne zna ko je to uradio
55 pregleda 14 komentar(a)
Petar Ivanović, cigarilosi, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, cigarilosi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2016. 17:10h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, ni nakon gotovo godinu, neće da saopšti ko je 28. marta 2015. zloupotrijebio službenu platnu karticu, kupivši novcem iz budžeta 10 kutija cigarilosa “toscanello aroma caffe”, koje ko štaju po 4,8 eura.

U resoru Ivanovića su, međutim, opet pokušali da obmanu Agenciju za slobodan pristup informacijama, navodeći da nikada nijesu dobili zahtjev “Vijesti” od 29. oktobra prošle godine.

Njime je tražen uvid u ugovor Ministarstva poljoprivrede i “Jugopetrola” kojim je omogućeno korišćenje kartice, dokumentaciju koja pokazuje ko je personalno bio zadužen za karticu i dokumentaciju na osnovu koje je ta osoba davala karticu drugim službenicima ministarstva na upotrebu.

Tražen je i spisak službenih putovanja i putnih naloga Ministarstva poljoprivrede za 28. mart 2015...

“Vijesti” su se ponovo žalile Agenciji, zbog ćutanja Ministarstva.

Iz Agencije su juče od “Vijesti” tražili dokaz da je zahtjev poslat, jer im u Ministarstvu, drugi put, govore da zahtjeve “Vijesti” nikada nijesu dobili!

“Vijesti” su poslale Ministarstvu više zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od kojih je jedino na posljednji ekspresno odgovoreno, odnosno dozvoljen uvid u dokument kojim se dokazuje da su pare vraćene u budžet. Glavni inspektor za budžet Milovan Vujović utvrdio je da su pare vraćene u budžet dan nakon kupovine cigarilosa službenom karticom Ministarstva poljoprivrede.

To piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, u prostorijama resora Ivanovića.

Navodi se da je inspektor kontrolisao trošenje sa kartice Ministarstva u prva tri mjeseca prošle godine i da je utvrdio da je 29. marta “ovlašćeno lice Ministarstva poljoprivrede” vratilo 48 eura potrošenih na cigarilose na blagajnu Ministarstva, te da su pare deponovane u crnogorski budžet.

Ne piše, međutim, ko je ovlašćeno lice, odnosno ko je vratio pare.

Vujović je utvrdio i da je u prva tri mjeseca prošle godine potrošeno 876 eura sa kartice, od čega oko 470 eura na gorivo. Ministar je ranije kazao da budžet nije oštećen za 48 eura, jer je taj iznos vraćen i prije nego što su “Vijesti” objavile prvi tekst o tome. U izvodima u koje su "Vijesti” ranije imale uvid, ne pominju se imena službenika, ali se vidi da su službenom karticom kupovane čokolade, vlažne maramice, dopune za mobilni... Ivanović je ljetos nagovijestio da službenik nije sankcionisan jer, kako je kazao, država nije oštećena.

Iza svega se, kako je tvrdio, krije simpatična, emotivna priča...

Preporučujemo za Vas