Đukanović: Crna Gora je jedna od najdinamičnijih ekonomija, ne samo u regionu nego u Evropi

1212 pregleda 15 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 30.12.2018. 11:16h

Crna Gora je jedna od najdinamičnijih ekonomija, ne samo u regionu nego u Evropi, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je građanima Crne Gore čestitao novu 2019. godinu sa željom za dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i uspjeh na svim poljima.

"Realizujemo i privodimo kraju krupne, veoma vrijedne infrastrukturne projekte. Takođe, realizujemo važne razvojne programe u turizmu, energetici, prerađivačkoj industriji. Crna Gora je danas jedna od najatraktivnijih investicionih i turističkih destinacija u Evropi. Posebno, nakon što smo prije godinu i po dana ostvarili članstvo u NATO i nakon progresa ostvarenog u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom. Takođe, naša zemlja je važan činilac pouzdane regionalne stabilnosti", istakao je Đukanović.

On je dodao da iza sebe ostavljamo 2018. godinu koju ćemo pamtiti po dobru.

"Nakon što smo uspješno riješili krupna strateška pitanja na referendumu 2006 i tokom 12 godina nezavisnosti, učvrstili bezbjednosnu i političku stabilnost, unaprijedili međuetničke i međureligijske odnose stvorene su pretpostavke za dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja u cilju dostizanja novog, višeg kvaliteta života za sve naše građane. Izborni rezultati ostvareni u 2018. godini bili su ubjedljiva potvrda podrške državnoj politici koju vodimo na domaćem i na međunarodnom planu. 2019. godinu dočekujemo sa realnim optimizmom i vjerom u bolje sjutra", rekao je Đukanović.

Po njegovim riječima, uz dalje unapređenje rada državnih institucija i vladavine prava fokus u sledećoj i narednim godinama mora biti na reformi obrazovanja u cilju sticanja novih znanja i transfera savremenih tehnoloških dostignuća, kako bi Crna Gora bila u stanju da održivo odgovori na sve frekfentnije izazove sa kojima se suočava čitav savremeni svijet.

"Jedino tako ćemo uspjeti da Crnu Goru kvalitetno pozicioniramo na inače komplikovanoj i bremenitoj regionalnoj, evropskoj i globalnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj sceni. Takođe, moraćemo da uložimo i dodatne napore da prevaziđemo podjele koje smo naslijedili i koje nas opterećuju, koje nas onemogućavaju da idemo još brže naprijed. Moraćemo uložiti i dodatne napore da ostvarimo potreban nivo ljudske i društvene solidarnosti kako bi što više ljudi u Crnoj Gori moglo da osjeti blagodeti napretka savremenog crnogorskog društva. Još jednom, svima želim srećnu i uspješnu Novu 2019. Godinu, posebno našim predstavnicima u vojnim i civilnim misijama u svijetu, našoj vrijednoj i državi lojalnoj dijaspori, svim našim ljudima ma gdje bili. Želim takođe srećnu Novu Godinu svim strancima koji žive i rade u Crnoj Gori, svim gostima koji su odlučili da novogodišnje praznike provedu u našoj zemlji. Srećno svima! Neka je vječna Crna Gora!", kazao je Đukanović.

Bonus video: