17 godina od NATO bombardovanja SRJ

Na meti su te večeri bili kasarna „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara
476 pregleda 0 komentar(a)
NATO intervencija SRJ, Foto: Arhiva Vijesti
NATO intervencija SRJ, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2016. 09:31h

U veče 24. marta 1999, eksplozije avio - bombi i krstarećih projektila zatresle su Crnu Goru - sastavni dio tadašnje SR Jugoslavije.

Vlada „mlađeg brata“ u dvočlanoj federaciji, odbila je da prihvati ratno stanje koje je Beograd proglasio sa najmoćnijom vojnom alijansom svijeta - NATO paktom. To ipak nije spriječilo da neki od prvih projektila koje su učesnici operacije „Allied Force“ ispalili na SRJ, padnu upravo na objekte na teritoriji Crne Gore.

Na meti su te večeri bili kasarna „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara.

Tog dana je u kasarni u Danilovgradu poginuo vojnik Saša Stojić iz Beograda. Tada su teže povrijeđena dva vojnika, od kojih jedan na aerodromu Golubovci.

Tog 24. marta je počeo 78-dnevni rat koji su u Crnoj Gori, zavisno od političkih opredjeljenja, neki nazivali „NATO agresijom“, dok su drugi, među kojima i Vlada Crne Gore, situaciju zvali „NATO intervencijom“ i vanredne okolnosti pokušavali prebroditi odazivajući se na „radnu obavezu“ i pokušavajući glumiti normalnost koje nigdje nije bilo.

Politički „zakrvljeni“ Beograd i Podgorica došli su na ivicu međusobnog sukoba, a građani Crne Gore, bez obzira na čijoj su strani bile njihove simpatije, narednih skoro tri mjeseca, živjeli su izuzetno zapaljivoj atmosferi gdje su se nerijetko pripadnici VJ i crnogorske policije „gledali preko nišana“.

U Srbiji je prema navodima Tanjuga, u vazdušnim udarima život izgubilo između 759 i 4.000 osoba.

"Naime, prema procjeni zvaničnih državnih organa u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi (prema pojedinim izvorima i 4.000) i 1.008 vojnika i policajaca, dok je ranjeno više od 12.500 osoba, Fond za humanitarno pravo, međutim, navodi da je stradalo 759 osoba", navodi Tanjug u današnjem izvještaju.

Procijenjena šteta pričinjena u napadima na vojne, civilne i privredne objekte u Srbiji, koji su trajali 78 dana, varira, pa eksperti iz Grupe-17 tokom 2000. iznose podatak o šteti u visini od oko 30 milijardi dolara, dok u javnosti, prenosi Tanjug, figurira iznos u visini od čak 100 milijardi dolara.

Crna Gora tokom bombardovanja nije doživjela razaranja gradova. Poginulo je sedam civila.

Vojna intervencija NATO alijanse zvanično je okončana 11. juna 1999, kada je potpisan Vojno-tehnički sporazum između Međunarodnih bezbjednosnih snaga (KFOR) i vlade Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije u Kumanovu, 9. juna 1999.

Bonus video: