Od FPN-a ostaju tri programa

Sa UCG tvrde da ne planiraju gašenje smjerova i da promjenama žele da podignu kvalitet studija
104 pregleda 7 komentar(a)
FPN, Foto: Vijesti
FPN, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.03.2016. 06:31h

Univerzitet Crne Gore (UCG) namjerava da restrukturira studijske programe na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Prema smjernicama reformi FPN-a, predviđena su tri studijska programa - politikologija, komunikologija i socijalna politka i socijalni rad.

Dekan FPN-a Saša Knežević juče nije odgovarao na SMS i pozive “Vijesti”, pa ostaje nejasno da li će brucoši i sljedeće studijske godine moći da upišu Novinarstvo, Međunarodne odnose ili Evropske studije.

Sa UCG tvrde da ne planiraju gašenje smjerova i da promjenama žele da podignu kvalitet studija.

“Sve aktivnosti koje se u reformi sistema studija sprovode na UCG imaju za cilj podizanje kvaliteta obrazovanja i znanja, sa studentom u središtu svih aktivnosti. Cilj je dosezanje kompetencija koje su uporedive na evropskom tržištu i prostoru obrazovanja. Zato nijesu adekvatni medijski navodi o ukidanju pojedinih studijskih programa, jer je riječ o njihovom suštinskom restrukturiranju, kako bi se na svim nivoima studija, a posebno na masteru, dosegao kvalitet više”, odgovoreno je juče “Vijestima” sa UCG-a.

Pojasnili su da se na FPN-u, “u saradnji sa radnim timom UCG i međunarodnim referentnim konsultantima, sagledavaju mogućnosti za reorganizaciju i strukturiranje studijskih programa”.

“Sa aspekta raspoloživosti, kompetencija i strategije razvoja kadrova, kao i drugih aspekata, na primjer upisne politike, potreba tržišta rada, nacionalnih strategija, mobilnosti studenata, najbolje uporedne prakse”.

Više izvora sa UCG-a tvrdi za “Vijesti” da će studenti koji upišu komunikologiju na master studijama moći da se usmjere na novinarstvo ili odnose s javnošću, a da će studenti politikologije moći da se specijalizuju za međunarodne odnose, evropske studije ili politikologiju.

Sa UCG su poručili da će novi model studiranja “dati veće mogućnosti u dijelu profilacije studijskih programa”, posebno kada je riječ “o kvalitetu studiranja i znanja”.

Studenti FPN-a trenutno pohađaju pet smjerova - novinarstvo, međunarodne odnose, politikologiju, evropske studije i socijalnu politiku i socijalni rad.

Na FPN-u brinu da je riječ o koraku ka gašenju fakulteta

Nezvanični izvor “Vijesti” sa FPN-a kaže, međutim, da je odluka UCG korak ka gašenju univerzitetske jedinice, o čemu se spekulisalo duži vremenski period.

“Gase se najpopularniji smjerovu na fakultetu, koji su takođe i suština političkih nauka, dok ostaje smjer koji je bliži psihologiji i socijologiji, i otvaraju novi smjer - komunikologiju, koji je takođe bliži pomenutim naukama i mjesto mu je u Nikšiću”, kaže taj izvor.

UCG je u saopštenju naveo da su informacije o gašenju FPN-a samo “spekulacije”.

Bonus video: