Milić: Novim ugovorima stanarima zgrade naselja Humci ograničena sloboda kretanja

„U ugovoru piše da ako budemo odsutni iz objekta u vremenskom periodu dužem od mjesec da moramo obavijestiti Komisiju ili Sekretarijat za sport, mlade i socijalno staranje i navesti opravdane razloge za napuštanje. Ako nam Ustav garantuje slobodu kretanja, pravo na rad i život kako nam to lokalna samouprava može zabraniti. Na osnovu čega"
67 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2016. 14:33h

Građanski pokret URA pružiće besplatnu pravnu pomoć stanarima četiri zgrade u nikšićkom naselju Humci koji su početkom godine od Opštine dobili ugovore koji ih obavezuju da plaćaju mjesečni zakup od sedam eura, te da po isteku ugovora koji je sačinjen na period od pet godina postoji mogućnost da im se oduzmu stanovi. Riječ je o 64 porodice sa oko 300 članove koji žive u zgradama koje je 1994. godine napravila švajcarska humanitarna organizacija SDR za potrebe raseljenih i lica u stanju socijalne potrebe.

Rade Milošević, član Koordinacionog odbora URA, kazao je da su od stanara dobili svu potrebnu dokumentaciju i da smatraju da imaju argumente da ospore zakonitost novog ugovora.

"Nažalost, nemamo uvid u ugovor između Opštine Nikšić i donatora, a iz Opštine su nam rekli da nemaju ugovor. U narednom periodu ćemo organizovati sastanak sa počasnim konzulatom Švajcarske u Crnoj Gori sa ciljem da dođemo do donatora i do ugovora kako bismo vidjeli koja su prava i obaveze između Opštine i donatora. Kontaktiraćemo i predstavnike UNHCR-a u Crnoj Gori jer veći dio stanovništva u tim zgradama su izbjeglice“, kazao je Milošević nakon sastanka predstavnika URA-e i stanara.

Ukoliko, prema njegovim riječima, ne uspiju postići dogovor sa lokalnom upravom da povuče novi ugovor koji, kako je kazao, nije u skladu sa postojećim zakonom o socijalnom stanovanju, pokrenuće sudski proces.

„Taj zakon predviđa da se ti stanovi ne mogu iznajmljivati jer ih Opština nije finansirala. Izgradnju tih objekata nije finansirala ni država Crna Gora. Rješenje iz 1994.godine jasno predviđa da se odredbe ugovora ne mogu mijenjati bez saglasnosti sve tri strane – donatora, Opštine Nikšić i Komesarijata za izbjeglice, što ovdje nije slučaj“, kazao je Milošević.

Jedan od stanara koji nije potpisao ponuđeni ugovor je Veselin Milić koji tvrdi da ga najviše boli to što im novi ugovor ograničava slobodu kretanja.

„U ugovoru piše da ako budemo odsutni iz objekta u vremenskom periodu dužem od mjesec da moramo obavijestiti Komisiju ili Sekretarijat za sport, mlade i socijalno staranje i navesti opravdane razloge za napuštanje. Ako nam Ustav garantuje slobodu kretanja, pravo na rad i život kako nam to lokalna samouprava može zabraniti. Na osnovu čega. Zašto nam treba specijalna dozvola da bi se udaljili odatle“, ogorčen je Milić.

Prema njegovim riječima pokušali su da organizuju skupštinu stanara, ali im je iz opštine rečeno da to ne mogu uraditi jer nije definisano pitanje vlasništva.

„Opština do 2.marta nije naše objekte uvela u katastar. Sada su njima iz URA-e dali posjedovni list, ali to nije list za naše zgrade. Ovo što su dostavili je čista laž i prevara. Evo, ispada nakon 22 godine, koliko živimo u tim zgradama da je u pitanju nelegalna gradnja“, kazao je Milić.

Od 64 stanara samo pet nije potpisalo nove ugovore. Stanari koji su potpisali nove ugovore tvrde da nijesu znali šta potpisuju i da su se sada svi predomislili jer su shvatili da nakon pet godina mogu ostati bez stana.

Jedan od onih koji je potpisao ugovor je i Rajko Mijatović. Sada se kaje zbog tog čina.

„Smatram da lokalna uprava vrši nad nama veliko nasilje. Ugovori su ucjenjivački i za nas nijesu prihvatljivi. Šta će biti posle pet godina niko od nas ne zna. Ta rješenja su unijela nemir među porodicama i psihički nas uništavaju. I mi smo građani Nikšića i ne bi trebalo da se tako lokalna samouprava odnosi prema nama“, kazao je Mijatović koji je stan dobio kao ratni invalid.

Stanari su rekli da nemaju ništa protiv mjesečne kirije od sedam eura, mada im nije jasno kako lokalna uprava može da im daje u zakup stanove koji nijesu njihovi.

Konatar: Politički pritisak

Miloš Konatar, poslanik u Skupštini, kazao je da su iz Građanskog pokreta URA došli da stanarima pruže podršku i pravnu zaštitu.

"Postoje indicije da se radi o političkom pritisku i moram reći da je sramota što smo svjedoci da Opština Nikšić i država Crna Gora na neki način ucjenjuju i trguju sa ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Došli smo sa advokatom koji će ponuditi prvnu pomoć kako bi se zaštitila prava ljudi koji su očigledno ucijenjeni i ugroženi“, poručio je Konatar.

Perović: Po kom to osnovu neko može tuđe stanove upisati kao svoje?

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović kazao je „Vijestima“ da je lokalna uprava sa 60 odsto sredstava učestvovala u gradnji pomenutih zgrada, dok je donacija humanitarne organizacije oko 40 odsto.

„Opština je dala zemljište, prilikom gradnje oslobodila plaćanja komunalija, obezbijedila priključke za vodu i struju, uradili smo fekalnu i atmosfersku kanalizaciju, i vrijednost uloženog je 240 hiljada eura. Sada je u planu ponovno asfaltiranje te ulice. Svi papiri postoje, posjedovni list potvrđuje da je Opština vlasnik, i ne znam po kom bi to osnovu mogli upisati tuđe zgrade na svoje ime“, kazao je Perović.

Objasnio je da iako su ugovori na pet godina stanari imaju pravo da iste produže sve dok ne riješe stambeno pitanje ili dok su u stanju socijalne potrebe. Kazao je i da majke koje su do sada bile korisnice materijalnog obezbjeđenja porodice, a sada dobile pravo na doživotnu naknadu, neće izgubiti stan osim u slučaju da su se stambeno obezbijedili.

„Stanove ne mogu kupovati, niti ih mogu otuđivati, ali u njima mogu stanovati sve dok na to imaju pravo. Niko stanare nije prisilio da potpišu novi ugovor, već je to bila njihova odluka“, kazao je Perović.

Za stanare koji su korisnici materijalnog obezbjeđenja pripremili su Aneks ugovora kojim ih oslobađaju plaćanja mjesečne zakupnine od sedam eura i do sada su pomenuti Aneks zatražile samo dvije porodice.

Galerija

Bonus video: