Herceg Novi: Počinje uređenje Gradskog muzeja Mirko Komnenović

U toku je sređivanje depoa, reinventarizacija kompletne postavke, jer u Muzeju su bogate istorijska, arheološka, etnološka i zbirka ikona
92 pregleda 0 komentar(a)
muzej Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
muzej Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2016. 13:37h

Gradski muzej „Mirko Komnenović” na Toploj trebalo bi da dobije novu fasadu, jer su u JU Muzej i Galerija ovih dana dobili urbanističko – tehničke i konzervatorske uslove za njeno uređenje .

“Otvorili smo sonde na fasadi i ispod maltera otkrili fantastičan klesani kamen koji ćemo zaštititi, i to bi trebalo da uradimo do kraja maja. Konzervatosrkim uslovima omogućeno je da vratimo prvobitan izgled kući Mirka Komnenovića koja će nakon toga biti najljepša palata u gradu”, siguran je direktor JU Muzeja i galerije Đuro Beli Prijić Prijić. Zgrada je građena krajem 18 vijeka u kasno baroknom stilu, a u 19. vijeku je proširena i dograđena.

Prijić ističe da je na objektu Muzeja potrebno još intervencija, ali da se u koštac sa svim problemima, kojih nije malo, uhvatio cijeli kolektiv i da imaju odličnu saradnju sa gradskom Agencijom za izgradnju i razvoj, sa Komunalno-stambenim preduzećem i Opštinom.

U toku je sređivanje depoa, reinventarizacija kompletne postavke, jer u Muzeju su bogate istorijska, arheološka, etnološka i zbirka ikona. Prijić najavljuje, u saradnji sa stručnjacima, i revitalizaciju botaničke bašte, jedne od najljepših i najvrijednijih, ne samo u Herceg Novom.

Mirko Komnenović (1870 – 1941), poslanik Boke u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, dugogodišnji predsjednik opštine Herceg Novi, testamentom iz 1940. Godine, svoju kuću zavještao je narodu sa željom da ta zadužbina bude „Gradski muzej” koji je i osnovan 1949. godine.

Komnenović je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih hercegnovskih gradonačelnika, obrazovan, patriota, koji se isticao, između ostalog i svojim dobročinstvima. Predsjednici opštine prije Drugog svjetskog rata nijesu primali platu, već su im dodjeljivane tzv. paušalne naknade. Komnenović je čitavu svoju nagradu za 1930. godinu, u iznosu od 12.000 dinara, dao za elektrifikaciju grada.

Bonus video: