Pustili ih u šume jer će popraviti puteve

„Tu smo da sada prekontrolišemo da li će koncesionari izvršiti obaveze koje su odavno imali. Za nove blokade nikada nije kasno”, saopštili su mještani
82 pregleda 1 komentar(a)
Kaludra (Novine)
Kaludra (Novine)
Ažurirano: 19.03.2016. 21:04h

Stanovnici Kaludre, Donjih Luga, Donje Ržanice i Zagorja postigli su dogovor sa koncesionarima šuma i poslije više od pola godine deblokirali put koji vodi ka planinskim katunima Cmiljevice.

Do sada su onemogućavali koncesionare da eksploatišu šumu na tom području beranske opštine.

Predsjednik Mjesne zajednice Kaludra Radovan Anđić rekao je da su koncesionari konačno pristali da poprave puteve na ovom području i izgrade dva betonska mosta.

„Tu smo da sada prekontrolišemo da li će koncesionari izvršiti svoje obaveze koje su odavno imali. Za nove blokade nikada nije kasno. U svakom slučaju, moramo nešto da radimo i da spasavamo kaludarska sela od potpunog odumiranja. Mora se više ulagati u našu lokalnu zajednicu“, rekao je Anđić.

Mještani Kaludere i nekoliko prigradskih mjesnih zajednica put prema planini Cmiljevici držali su u blokadi više od šest mjeseci, zahtijevajući da koncesionari šuma poprave puteve i naprave betonske mostove koji su u godinama eksploatacije uništeni prolaskom teško natovarenih kamiona i druge šumske mehanizacije.

Zbog toga su mještani tih gusto naseljenih mjesnih zajednica i privođeni u policiju, a dogovor o prestanku blokade postignut je uz posredovanje lokalne uprave u Beranama i Područne jednice Uprave za šume.

Mještani Kaludre i drugih mjesnih zajednica sa tog područja, međutim, ostaju pri zahtjevu da tužilaštvo „prečešlja“ sve pojedinosti u vezi sa dodjelom koncesija i produženjem koncesionih ugovora.

„Dokazi na terenu su jasni i običnom laiku i govore da se ogromno blago od posječene šume u dijelu Cmiljevice slilo u džepove moćnih pojedinaca koji su za sobom ostavljali devastirane prostore i uništene puteve. Poseban javašluk se odigravao posljednjih godina kada su privilegovani koncesionari napravili pravu okupaciju Kaludarskih šuma zanemarujući preuzete obaveze“, kazao je Anđić.

Oni su ranije pozvali i evropske eksperte za ovu oblast kako bi se provjerilie njihove tvrdnje da tek neznatna sredstva od koncesionih naknada usmjeravaju za razvoj lokalne zajednice.

„Da su se kojim slučajem predviđena sredstva od koncesionih naknada usmjeravala za razvoj Kaludre, onda bi ona danas ličila na pravo urbano mjesto. Umjesto toga, Kaludra je danas mjesto iz kojeg se, zbog težine života i loše infrastrukture, konstantno odlazi. Šume su već opustošene, a mi se trudimo da zaštitimo ono što je od njih ostalo“, pričaju mještani.

To nije prvi put da se mještani na sjeveru Crne Gore i u Beranama bune protiv koncesionara tražeći popravku insfrastrukture, veća izdvajanja za lokalne zajednice i zaustavljanje uništavanja šuma.

U Šekularu se pripremaju za nove akcije i dogovore sa koncesionarima

Prije dvije godine mještani sela Šekular, takođe u beranskoj opštini, u više navrata su blokirali puteve i onemogućavali odvoz drvne građe, iznuđujući na taj način ulaganja u infrastrukturu.

U Šekularu se sada ponovo pripremaju za takve akcije i to su najavili ovih dana tražeći od koncesionara šuma i drugih prirodnih resursa da više ulažu u njihove lokalne zajednice.

Predsjednici skoro svih sjevernih opština ranije su u više navrata saopštavali kako se kolač od šuma neskladno dijeli, i da neprimjereno malo pripada opštinama na čijim teritorijama se šume nalaze. Oni su ukazivali da šumskim blagom treba da se upravlja na sjeveru, kao što se morskim dobrom upravlja na jugu. Centralne vlasti su, ipak, do sada odbijale da se odreknu tog izvora prihoda koji je čest izvor manipulacija, posebno u toku izbornih procesa i kampanji kada se koncesije nerijetko dodjeljuju i ljudima koji sa šumarstvom nemaju ama baš ništa, osim što ih kasnije preprodaju po mnogo većim cijenama vlasnicima pilana kojima zaista trebaju.

Bonus video: