Osveštana crkva Svete Katarine Aleksandrijske

Pred zvanicama i vjernicima iz Bara, Kotora i Albanije, Nadbiskup Đonlešaj se zahvalio svima koji su pomogli obnovu crkve i izrazio nadu da će biti još objekata koji će biti obnovljeni u Starom Baru
536 pregleda 5 komentar(a)
crkva svete katarine aleksandrijske bar, Foto: Radomir Petrić
crkva svete katarine aleksandrijske bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.11.2018. 16:35h

U Starom gradu Baru danas je posvećena crkva Svete Katarine Aleksandrijske iz XIV vijeka, koja je nedavno restaurirana. Posvetu na crkveni praznik Svete Katarine obavili su četvorica biskupa - papski nuncije za Crnu Goru, Srbiju i BiH Luiđi Pecuto, Nadbiskup barski Rok Đonlešaj, Biskup kotorski Ilija Janjić i Nadbiskup barski u mirovini Zef Gaši sa sveštenstvom Nadbiskupije barske i časnim sestrama.

Pred zvanicama i vjernicima iz Bara, Kotora i Albanije, Nadbiskup Đonlešaj se zahvalio svima koji su pomogli obnovu crkve i izrazio nadu da će biti još objekata koji će biti obnovljeni u Starom Baru.

"Pozicionirana u srcu našeg Starog grada Bara, crkva Svete Katarine podsjeća nas da kad spuštamo pogled ka ostalim ruševinama ovog grada, istovremeno orjentišemo naš pogled ka nebesima, da bismo uskoro vidjeli preko krovova restauriranih zgrada i kuća, ali, ne da bi tim pogledom pobjegli od naših odgovornosti koje imamo na zemlji, već da bi smo sa nebesa zadobili svjetlost i snagu za naše obaveze jer Bog nagrađuje naša djela koja činimo na zemlji, a činimo ih pravedno, humano i nadasve bratski. Sa tim u vezi, moj srdačan pozdrav sa velikom zahvalnošću svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli u obnovi ove prelijepe i živopisne crkvice koja će ostati trajan simbol Starog grada Bara, privlačna i gostoprimljiva za turiste a istovremeno udobna za molitvu", rekao je Nadbiskup Đonlešaj.

Papski nuncije Pecuto rekao je da obredom blagoslova ovo mjesto postaje “mjesto susreta ljudskog bića i Božjeg otajstva”.

"U životu ne postoje slučajnosti – postoje znakovi koji se moraju čitati. I čini mi se da nije čista slučajnost da se blagoslov obnovljene crkve Svete Katarine Aleksandrijske događa upravo na svetkovini Hrista kralja svega svijeta. Ovdje, gledajući u prošlost, primijetili smo slavne vjekove ovog rada i ove crkve čije porijeklo datira iz XIII vijeka. Zatim, došla su vremena iskušenja za grad i ovo sveto mjesto koje je lišeno svog prvobitnog sjaja. A kada se učinilo da nema ništa više od ove svetinje, došla je pomoć. Zahvaljujući Ministarstvu kulture Crne Gore i Kulturnom centru Bar, ovaj hram je obnovljen u sjaju stare slave. Ovo je dobar primjer saradnje Države i Crkve za opšte dobro. Štaviše, Crkva Sv. Katarine Aleksandrijske jeste svjedočanstvo da katolička vjera nije došla ovdje tek juče, već je prisutna vjekovima", rekao je pored ostalog u svojoj propovijedi nuncije Pecuti.

U znak zahvalnosti za doprinos obnovi crkve, Nadbiskup Đonlešaj uručio je slik Svete Katarine direktoru JP Kultuni centar Bar Ćazimu Nikeziću.

Svečanosti posvete prisustvovali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, pomoćnik ministra kulture Aleksandar Dajković i mr Ivan Jovović, pomoćnik direktora Direktorijata za dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Bonus video: