Latković: Sajam inovativnih ideja značajno doprinio promociji socijalnog preduzetništva

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Šofranac, kazala je da je ta organizacija predstavila na Sajmu ideju o otvaranju prve humanitarne prodavnice polovne garderobe u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2016. 11:17h

Sajam inovativnih ideja značajno je doprinio promociji socijalnog preduzentištva u Crnoj Gori, jer je konkretnim primjerom pokazao šta taj koncept znači u praksi, ocijenila je šefica Kancelarije sa saradnju sa nevladinim orgnizacijama (NVO) Danka Latković.

Sajam inovativnih ideja „Inovacijama za jednake mogućnosti“, na kojem je 14 NVO predstavilo socijalne servise i inovativne metode za inkluziju marginalizovanih grupa ključnim donosiocima odluka, održan je u utorak.

Latković je, u izjavi za PR Centar, podsjetila da je Strategijom o razvoju razvoja NVO predviđena kampanja za promovisanje prinicipa socijalnog predzetništva i da je Kancelarija skup na tu temu održala u decembru u Podgorici, a da će drugi, kako je najavila, biti održan u drugom kvartalu ove godine na sjeveru Crne Gore.

„Sajam je značajno doprinio promociji socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori, i pokušaću da za sledeći skup organizujem domaće primjere iz Crne Gore, a ne da, kao što smo bili u prilici za skup u Podgorici, anagažujemo ljude iz regiona, nemajući informacije koliko je socijalno preduzetništvo zastupljeno u našoj državi“, kazala je Latković.

Ona je rekla da je teško precizirati kad će se početi sa izradom strategije o socijalnom preduzetništvu.

„Kroz Nacionalnu strategiju o zapošljavanju je predviđeno stvaranje preduslova za donošenje strategije o socijalnom preduzeništvu. Da li prvo da ide strategija ili zakon, da li se to može uraditi kroz druge strateške dokumente, veliko je pitanje. Bitno je da se to pitanje riješi“, istakla je Latković.

Producentkinja Sajma inovativnih ideja Dragana Tripković, ocijenila je da je taj događaj bio uspješan, navodeći da je bilo malo vremena ali da su učesnici Sajma prepoznali dobre strane te inicijative.

„Vjerujem da su svi zadovoljni na kraju s obzirom na opštu energiju tokom Sajma, da su izlagači zadovoljni odgovorima koje su dobili od ministarstava i od ljudi kojima su postavili pitanja, a koja su bila dio koncepta cijelog Sajma“, navela je Tripković.

Prema njenim riječima, bilo bi više nego poželjno da Sajam pokrene priču o socijalnom preduzetništvu kao o nečemu što je veoma bitno za sistem u kojem živimo, bilo za civilni sektor bilo za društvo.

„Vjerujem da je Sajam dobar podstrekač tih pitanja, a nadam se da će ostati i energija koju taj događaj ima, i da će biti dobar povod da se ponovo organizuje iduće godine sa više izlagača i sa nekim novim pričama“, kazala je Tripković.

Predstavnica Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Šofranac, kazala je da je ta organizacija predstavila na Sajmu ideju o otvaranju prve humanitarne prodavnice polovne garderobe u Crnoj Gori.

„Ono kako smo mi zamislili našu ideju jeste da primjenimo primjere dobre prakse iz inostranstva i da preostalu garderobu, koju dobijamo kao vid donacije od građana, onda kada zadovoljnimo potrebe najugroženijih ljudi, mi dalje prodajemo po jakim i pristupačnim cijenama“, pojasnila je Šofranac.

Na taj način bi, kako je navela, dobili dodatna sredstva za socijalno najugroženije u Crnoj Gori, i omogućili drugim građanima koji su lošeg materijalnog stanja da sebi priušte kvalitetnu garderobu.

„Od nadležnih očekujemo da nas podrže. Za realizaciju naše ideje nisu potrebna neka ogromna sredstva, potrebno je obezbjeđivanje adekvatne prostorije, njeno opremanje. Cijeli koncept bi bio zamišljen volonterski, tako da bi se naši volonteri potrudili da to sve izgleda odlično i tako i funkcioniše“, kazala je Šofranac.

Bonus video: