Vjernici traže da se vrati iguman Leonid

Vjernici su pokrenuli i peticiju kojom od Joanikija traže da vrati Leonida na mjesto igumana pljevaljskog manastira
656 pregleda 15 komentar(a)
Leonid Čolić, Foto: Privatna arhiva
Leonid Čolić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.03.2016. 18:11h

Administrator Eparhije mileševske vladika Joanikije smijenio je prije nekoliko dana starješinu manastira Sveta trojica u Pljevljima Leonida Čolića, što je izazvalo negodovanje dijela vjernika.

Vjernici su pokrenuli i peticiju kojom od Joanikija traže da vrati Leonida na mjesto igumana pljevaljskog manastira.

“Smatramo da je dosadašnji arhimandrit Leonid Čolić obavljao svoju funkciju časno i pošteno, i tokom svih ovih godina doprinosio veličanju imena i ugleda kako manastira tako i cjelokupne Mileševske eparhije. Mišljenja smo da je odluka episkopa Joanikija nepravedna i zahtijevamo od njega da ispravi svoju grešku i pljevaljskom manastiru vrati čvrstu ruku koja je sve ove godine nahranila mnoga usta i upravljala manastirskim dobrima”, piše u peticiji koju je do sada potpisalo oko 200 ljudi.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju zvaničnu informaciju u Mileševskoj eparhiji zašto je Leonid smijenjen. Nezvanično, razlog je bliska veza Leonida sa smijenjenim vladikom Mileševske eparhije Filaretom, koji ga je i postavio na mjesto starješine prije desetak godina. Pominje se i njegovo navodno neslaganje sa pojedinim sveštenicima u opštini Pljevlja.

Vjernici pak ističu da ih je posebno iziritirao kratak rok od 24 sata koji je Joanikije ostavio Leonidu da napusti manastir, jer, kako kažu, nije zaslužio takav tretman. Leonid je premješten u manastir u Pribojskoj banji, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je od crkvenih vlasti tražio premještaj iz Mileševske eparhije.

Za novog igumana manastira Svete trojice Joanikije je postavio oca Vladislava.

Bonus video: