Bulajić: Značajno priznanje za NVO "Preporod"

Bulajić je takođe predstavio rad Mreže oporavljenih zavisnika (RUN), kao i rezultate projekta „3 Balkan“ koji su implementirale četiri organizacije iz tri države Balkana (BiH, Srbije i Crne Gore
139 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Bulajić, Foto: Preporod
Jovan Bulajić, Foto: Preporod
Ažurirano: 15.03.2016. 13:21h

Direktor NVO „Preporod“ iz Nikšića Jovan Bulajić na petom Svjetskom forumu za borbu protiv droga i Kongresu Svjetske federacije za borbu protiv droga predstavio je rad organizacije na čijem je čelu, kao i važnost motivacionog savjetovanja za prihvatanje dugotrajnog tretmana zavisnosti.

Bulajić je takođe predstavio rad Mreže oporavljenih zavisnika (RUN), kao i rezultate projekta „3 Balkan“ koji su implementirale četiri organizacije iz tri države Balkana (BiH, Srbije i Crne Gore).

„Za nas je ovo svojevrsno priznanje, kada jedna od najuticajnih svjetskih mreža koja okuplja organizacije koje se bave tretmanom zavisnosti, prepozna kvalitet vašeg rada i ponudi vam da to kao model prezentujete ostalim članovima Svjetske federacije za borbu protiv droga i gostima konferencije“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima važnost motivacije za prihvatanje tretmana je često zanimarivana i vjeruje da je rad „Preporoda“ dijelom pomogao da ljudi koji se bave pomenutom problematikom shvate da bez detaljno urađene motivacije ne treba očekivati ni neki ozbiljiji rezultat.

„Na konferenciji su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti borbe protiv bolesti zavisnosti iz raznih krajeva svijeta, a bilo je riječi o procesu i posledicama legalizacije marihuane u u nekim državama SAD-a, kao i o riziku i posledicama zloupotrebe marihuane, o programu prevencije zavisnosti u Pakistanu, o intervencijama za smanjenje rizika u osnovnim školama u Keniji, prevenciji zloupotrebe droga u odnosu na polne specifičnosti, strategijama prevencije u Libanu“, kazao je Bulajić.

Drugog dana Foruma predstavnik Majkl P. Botičeli, direktor Kancelarije za nacionalnu politiku o drogama u Bijeloj Kući, govorio je o stavu Sjedinjenih Država o međunarodnim politikama o drogama, a odabrani su i članovi

Međunarodnog borda. Donesena je odluka o akcionom planu za naredne dvije godine, a u glasanju je, kao punopravan član glasao, i direktor „Preporoda“.

Bonus video: