Kovačević: Kvote nijesu potrošene, dovoljno ih je

Za sedam mjeseci lani izdato 6.220 dozvola za boravak i rad
2 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2016. 21:02h

Uprkos tome što građani tvrde da je tokom januara i februara potrošena kvota za strance, u Ministarstvu rada i socijalnog staranja su istakli da ima dovoljno dozvola za rad i boravak.

Jedan od čitalaca kazao je “Vijestima” da su u problemu mnoge firme koje su ugovorile određene poslove sa kompanijama iz inostranstva, jer radnici ne mogu da dobiju radne i boravišne dozvole zbog potrošenih kvota.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je “Vijestima” da postoji dovoljan broj dozvola i da bi se, u slučaju da kvota bude potrošena, na sjednici Vlade utvrdile dodatne kvote po zanimanjima.

Prema dokumentu nadležnih, prošle godine je za nepunih sedam mjeseci MUP izdao ukupno 6.220 dozvola za privremeni boravak i rad, od kojih je najveći broj (2.724) izdvojen za sezonsko zapošljavanje.

Među sezonskim radnicima iz inostranstva, najviše je bilo onih koji su radili u turizmu i ugostiteljstvu (1.701), na građevinskim poslovima je bilo angažovano 242 radnika, u poljoprivredi 132, a na ostalim poslovima 649 stranaca.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” je saopšteno da je za 2016. godinu utvrđena kvota od 14.792 dozvola.

“Za zapošljavanje stranaca opredijeljeno je 4.410 dozvola, za sezonsko zapošljavanje stranaca 6.830 dozvola i za pružanje ugovorenih usluga stranaca 552 dozvole”, piše u odgovoru tog resora.

Istakli su da je iz ukupnog broja dozvola izdvojeno 3.000, koje ministarstvo može dodatno da rasporedi za pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje.

Kako su pojasnili, ukoliko se istroši kvota koja je opredijeljena za određenu namjenu, Ministarstvo će u skladu sa potrebama tržišta rada, na zahtjev Zavoda, dodatno rasporediti određeni broj dozvola i blagovremeno odgovoriti na potrebe tržišta rada.

Zakonom o strancima, koji je lani stupio na snagu, propisano je da se od prvog januara ove godine godišnja kvota dozvola za privremeni boravak i rad stranaca utvrđuje po djelatnostima i zanimanja.

Novina je da Zavod više ne izdaje potvrdu da nema zakoskog ograničenja za zapošljavanje stranaca, već korisnici po dozvolu idu direktno u MUP.

Lani boravilo 23.016 osoba

Prema dokumentu ministarstava rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova, pravo na privremeni boravak lani je ostvarilo ukupno 23.016. osoba.

Među njima, najveći je broj državljana Srbije (8.739), BiH (3.945), Rusije (2.585), Ukrajine (1.169) i Makedonije (1.038).

Pravo na privremeni boravak dobilo je i 419 državljana Kine, 355 Albanije, 125 Italije, 97 Velike Britanije i 79 Sjedinjenih Američkih Država.

Ostvarilo ga je i 56 državljana Kazahstana, 78 Njemaca i 48 Francuza.

Bonus video: