Podgorica: Na platou kod "Morače" planirana garaža za 400 automobila

Planirana je i izgradnja garaže od tri sprata na parceli gdje je sadašnja zgrada Elektroprivrede Crne Gore
60 pregleda 7 komentar(a)
pauk, SC Morača, Foto: Arhiva “Vijesti”
pauk, SC Morača, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 11.03.2016. 12:57h

Prema DUP-u „Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio” predviđena je izgradnja podzemne garaže sa preko 400 mjesta na parceli gdje je sada parking, na kome “pauk” ostavlja vozila.

Kako se navodi u DUP-u površina te parcele je 7.991 metar kvadratni, garaža će imati dvije etaže, sa mogućnošću proširenja za još toliko.

“Na krovu planirane podzemne garaže, a na mjestu postojećeg parkinga, uz SC 'Morača' predviđeno je da se napravi parkovska površina. Predlaže se izgradnja 'intezivnog krovnog vrta'”, navodi se u planu.

Gradnja krovnog vrta, kako je objašnjeno, uključuje stvaranje ograničenog zelenog prostora na krovu građevine.

“Na krovu garaže moguće je predvidjeti i prostor za igru djece i rekreativne sadržaje koji neće biti masovnog karaktera, kao mini golf, boćanje, površine sa fitnes spravama itd. Na ovoj površini je moguće postaviti i ugostiteljski objekat”, piše u DUP-u.

Izbor biljnog materijala ograničen na malo drveće, grmlje, terene, sukulente, odnosno biljke sa plitkim korjenovim sistemom.

Kako piše u dokumentu, druga podzemna garaža će se graditi i na parceli od 2.713 metara kvadratnih, na kojoj je zgrada Elektroprivrede Crne Gore, a imaće tri etaže.

Planirana je takođe i na parceli do te, površine 1.479 kvadrata, a imaće isto tri sprata. Za parkovsku površinu u zoni B, predviđeno je uređenje, odnosno rekonstrukcija i revitalizacija zelenih površina.

“Unošenjem vrtno-arhitektonskih sadržaja ova površina bi 'oživjela' i približila bi se korisnicima prostora. To prije svega podrazumijeva unošenje novog urbanog mobilijara, rekonstrukciju staza i novih sadržaja za miran odmor”, navodi se u DUP-u. Istaknuto je da je neophodno dopuniti i oplemeniti prostor i oko spomenika Vasu Brajoviću (Vasos Mavrouniotis), sa izrazito dekorativnim sadnim materijalom.

“Prostor parka pored sanitarno-higijenske funkcije treba da bude namijenjen za miran odmor, uz isključivanje sadržaja za igru djece i aktivan odmor”, navedeno je u dokumentu.

Bonus video: