Prijete da će blokirati odvoz rude: "Samo nas zavlače i daju nam obećanja"

“Od 1.700 radnika Boksita nas 130 je ostalo na cjedilu jer nam nije povezan radni staž. Najgore nam je porodično osiguranje jer ni mi ni naše porodice ne možemo da odemo kod ljekara”, kazao je jedan od bivših radnika Drago Dačević
111 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2016. 10:34h

Ukoliko grupi bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita danas do 17 časova ne bude povezan radni staž, kako bi mogli da ostvare penziju, ili ne dobiju garancije da će isti biti povezan, oni će ujutro u sedam časova blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad.

Riječ je o 15 radnika kojima staž nije povezan od 2008.godine i koji su prošle sedmice blokirali odvoz rude.

“Samo nas zavlače i daju nam obećanja, ali od uplaćenog staža nema ništa. Ukoliko nam danas do 17 časova ne uplate staž ili ne daju garancije mi ćemo radikalizovati naše zahtjeve, ali ćemo i radikalizovati naše zahtjeve. Pored neuplaćenog staža tražićemo i isplatu zaostalih plata, regresa, jubilarnih nagrada, što u prosjekupo radniku iznosi oko 13 hiljada eura. Oni su nam uplatili samo 4.600 i mi smo prešli preko toga”, kazao je jedan od bivših radnika Drago Dačević.

Radnici su prošle sedmice blokadu odvoza rude prekinuli nakon sat jer im je predstavnik Uniproma obećao da će kontaktirati resorno ministarstvo kako bi dobili informaciju hoće li i kada će im biti povezan staž. Da bi mogli da ostvare pravo na penziju pojedinim radnicima je potrebno povezati i radni staž od uvođenja stečaja tako da oni traže da im bude uplaćeno i tih 18 mjeseci.

“Od 1.700 radnika Boksita nas 130 je ostalo na cjedilu jer nam nije povezan radni staž. Najgore nam je porodično osiguranje jer ni mi ni naše porodice ne možemo da odemo kod ljekara”, kazao je Dačević.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura i do sada je, zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa, uplatio oko 1,5 miliona.

Radovi na Zagradu počeli su u decembru, a izvodi ih firma Rudkop, registrovana u Crnoj Gori krajem oktobra prošle godine, a čiji osnivač je kompanija Zemljokop inženjering iz Istočnog Sarajeva. Vlasnik kompanije je Jovan Majmunović, dok je direktor Rudkopa njegov sin Ostoja.

Galerija

Bonus video: