Danilovgrad: Okupljanje žena iz projekta "Rano otkrivanje raka dojke"

Direktor te zdravstvene ustanove, dr Dejan Mandić pozdravio je okupljene pacijentkinje, i poželio im da se još dugo godina druže
88 pregleda 0 komentar(a)
Danilovgrad, Dom zdravlja, Foto: Jelena Jovanović
Danilovgrad, Dom zdravlja, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 08.03.2016. 14:57h

U danilovgradskom Domu zdravlja "Dimitrije Dika Marenić" organizovano je osmo druženje sa Danilovgrađankama kojima je u Pilot projektu "Rano otkrivanje raka dojke" dijagnostikovan karcinom dojke.

Menadžment te zdravstvene ustanove od 2008. godine, povodom Dana žena, okuplja žene oboljele od karcionoma dojke, uručili su im osmomartovske poklone.

Direktor te zdravstvene ustanove, dr Dejan Mandić pozdravio je okupljene pacijentkinje, i poželio im da se još dugo godina druže.

"Znate da se tradicionalno okupljamo svake godine, i pozivamo sve vas gospođe, dame, majke, koje su prošle kroz ovaj program skrininga ranog otrkivanja raka dojke, i koje su sa srećom uspješno prošle taj program. Koje su liječene, izliječene i nadam se dalje nastavljate život sa svojim porodicama. Posebnu zahvalnost odajem ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević, koja danas nije sa nama, koja je bila inicijator, tvorac i organizator cijelog ovog programa, uz podršku zaposlenih iz Doma zdravlja. Ona nam je ostavila jednu hipoteku dobrog poslovanja i velike brige o svima vama, ali i svim ludima danilovgradske opštine i šire, jer je kroz ovaj program prošlo mnogo žena iz svih krajeva Crne Gore", kazao je Mandić.

Dodao je da je danilovgradski Dom zdravlja, kada je Kovačević kao tadašnja direktorica zhapočela pilot projekat "Rano otkrivanje raka dojke", okupljao veoma dobre radiologe i ljekare koji su mogli da odgovore svim zahtjevima.

"Sa nama je i danas dr Nebojša Crnogorac koji je bio jedan od ključnih ljudi u tom programu koji Dom zdravlja već osam godina organizuje. Nadam se da ćemo tako i nastaviti, i nadam se da ćete još puno godina biti ovdje na osmomartovskom druženju", kazao je Mandić.

Pacijentkinje koje su prošle program su od Doma zdravlja dobile poklnom vaučere za trgovinu u Cosmetiks marketima, cvijeće koje je donirao vrtni centar "Kalija" i kozmetički set od organizacije Zdrava Dona Montenegrina.

Jedna od njih, Danilovgrađanka Zorka Vukobrat kazala je da joj je u danilovgradskom Domu zdravlja prije šest godina otkriven tumor na dojci i da je odmah nakon toga operisana.

"Kada je projekat počeo dobila sam poziv za pregled, odazvala se i uradila mamografiju. Tada je i otkriven tumor. Operisana sam i sada je sve u redu, jer je bolest na vrijeme otkrivena. Zbog toga bih, iz svog iskustva, preporučila svim ženama da vode računa o zdravlju jer je to najveće bogatstvo. Da bi smo ga imali, moramo ići redovno na kontrole, vršiti samokontrole, ne ustručavati se ni od ljekara, ni od bilo koga", kazala je Vukobrat.

Bonus video: