Begović: Postojeće rješenje povoljnije po građane

"Griješite kada tvrdite da se radi o unikatnom rješenju koje nije zastupljeno u zemljama u okruženju i ne poznaje ga demokratski svijet”, rekao je Begović
1 komentar(a)
Zdravko Begović
Zdravko Begović
Ažurirano: 08.03.2016. 13:19h

Postojeće rješenje iz Tarifnog broja 11 povoljnije je po građane, jer im u slučaju eventualnog gubitka sudskog spora, stvara obavezu nadoknade troškova protivnoj strani, a ne advokatu, u visini od 50 odsto, saopšteno je iz Advokatske komore Crne Gore.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je da bi u slučaju vođenja pojedinacnih postupaka, građani morali platiti troškove postupka u punom iznosu.

Begović je, u reagovanju na otvoreno pismo nezavisnog poslanika Nevena Gošovića, rekao da je Tarifnim brojem 11 definisano da advokatu, kada pokreće postupak, zastupa ili brani dvije ili više osoba, odnosno ako su protivne stranke više osoba, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, pripada nagrada predviđena tom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svaku drugu i narednu osobu.

"Griješite kada tvrdite da se radi o unikatnom rješenju koje nije zastupljeno u zemljama u okruženju i ne poznaje ga demokratski svijet”, rekao je Begović.

On je kao primjer naveo Tarifni broj 12 i 17 Advokatske komore Srbije, kojima je, kako tvrdi, na identičan način rješeno to pitanje.

Gošović je u ponedjeljak ponovo zatražio od Begovića da saopšti da li će i kada pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tarifnog broja 11 Advokatske tarife.

Gošović je podsjetio da je Begoviću 10. decembra uputio još jedno otvoreno pismo, u kojem je tražio odgovore na ista pitanja, ali da ih nikada nije dobio.

Begović je kazao da to otvoreno pismo Gošovića ni u kakvoj formi nije stiglo u Advokatsku komoru, zbog čega mu i nije moglo biti odgovoreno.

Begović je pitao Gošovića da li smatra da može postojati odgovornost subjekata, koji podstiču građane da ulaze u sporove čiji je konačan ishod u potpunosti neizvjestan.

On tvrdi da do toga objektivno ne bi došlo, da je prije pokretanja tih postupaka zatraženo pravno mišljenje i savjet od stručnih osoba odnosno advokata, koji su Ustavom određeni da pružaju pravnu pomoć građanima.

“Očigledno je da se ovakvim postupanjem pokušava stvoriti utisak da su advokati odgovorni za problem, u čijem nastajanju moguće nijesu ni učestvovali”, zaključio je Begović.

Bonus video: