Ombudsman: Na raskrsnici milenijuma uloga žene transformiše se u značajan društveni faktor

U saopštenju se navodi da je tradicionalni konzervativni pogled na stvarnost dugo stavljao ženu u podređeni položaj u odnosu na pripadnike drugog pola
0 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2016. 16:42h

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda čestitala je pripadnicama ženskog pola 8. mart, Međunarodni praznik žena i pozvala državne organe, civilni sektor i sve članove društvene zajednice da ojačaju mehanizme i pruže podršku ostvarivanju njihovih prava.

Iz te institucije najavili su da će njihovi predstavnici učestvovati sjutra u radu „Ženskog parlamenta“, kao i na Osmomartovskom maršu pod motom "Socijalna pravda-nećemo odustati".

U saopštenju se navodi da je tradicionalni konzervativni pogled na stvarnost dugo stavljao ženu u podređeni položaj u odnosu na pripadnike drugog pola.

„Takav pristup uslovio je postojanje negativnih stereotipa, od kojih su neki uzrokovali statusne i materijalne probleme, dok su drugi činili ženu ranjivom i žrtvom brojnih delikata, uključujući i one koji narušavaju njen fizički i psihički integritet“, kazali su iz te institucije.

Oni su naveli da se na raskrsnici milenijuma uloga žene transformiše u značajan društveni faktor, koji, pored tradicionalne brige za porodicu i potomstvo, dobija značajnu ekonomsku i sociološku razvojnu ulogu u napretku svake države i globalne zajednice.

Prema njihovim riječima, njenu vitalnu ulogu u društvu, nažalost, bitno narušavaju pojave vezane za nasilje nad ženama, stigmatizacija, uvredljivi i šovinistički istupi, diskriminacija u mnogim oblastima života i rada, kao i drugi negativni trendovi zasnovani na nejednakosti polova i tezi o društvenoj superiornosti muškaraca.

Iz institucije Zaštitnika poručili su da u svojoj egzistencijalnoj borbi za jednakost i uspostavljanje ravnoteže polova u društvu žene moraju biti podržane, u institucionalnom smislu i u praktičnim vidovima podrške, koje se često definišu kao proces zagovaranja ljudskih prava i sloboda

„No, ta i takva jednakost mora biti suštinska i stvarna, a ne teorijska i iluzorna, kako naglašava Evropski sud za ljudska prava u svojoj praksi zaštite ljudskih prava i sloboda“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: