VEĆA OVLAŠĆENJA ZA KOMUNALNU POLICIJU?

Komunalna policija da mjeri buku i u stanovima

Pravilnikom nije uređeno mjerenje nivoa buke koja se emituje iz ugostiteljskih objekata, u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, smještenim u stambenim zgradama i drugim stambenim objektima.
2485 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Mjerenje buke u stanovima iznad ili pored ugostiteljskih objekata mora da bude precizirano, a Komunalnoj policiji treba dati ovlašćenje da izađe na lice mjesta i izmjeri nivo buke, ukoliko se stanari žale na preglasnu muziku.

To se navodi u mišljenju ombdusmana Šućka Bakovića na Nacrt pravilnika o graničnim vrijednostima buke, načinu mjerenja unutar i van ugostiteljskih objekata i načinu upotrebe i uslovima koje moraju da ispunjavaju limitatori jačine zvuka, koji je uradilo Ministarstvo turizma i održivog razvoja, a koji treba da se nađe pred poslanicima ove godine.

Kako je navedeno, pravilnikom nije uređeno mjerenje nivoa buke koja se emituje iz ugostiteljskih objekata, u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, smještenim u stambenim zgradama i drugim stambenim objektima.

“Ukoliko izostane definisanje ove aktivnosti Komunalne policije izostaće i mogućnost zaštite građana od buke koji žive u stanovima iznad navedenih ugostiteljsklih objekata. Zato Komunalnoj policiji treba dati ovlašćenje da na žalbe stanara na preglasnu muziku koja im ugrožava zdravlje i remeti odmor da izađe na lice mjesta i izvrši mjerenje nivoa buke u stanu (zatvorenom stambenom prostoru), koji se nalazi neposredno iznad ili pored ugostiteljskog objekata”, navodi Baković.

Ombdusman je predložio da, u cilju suštinske zaštite građana od negativnog uticaja buke prouzrokovane emitovanjem žive ili mehaničke muzike iz ugostiteljskih i drugih objekata na zatvorenom ili otvorenom prostoru, limitator zvuka bude instaliran u prostoriji ili prostoru iz kojeg se emituje, u cilju mjerenja nivoa proizvedene buke.

“Limitator treba da ima takva tehnička svojstva da na rezultate mjerenja ne može uticati vlasnik objekta i da u kontinuitetu mjeri nivo buke u ugostiteljskom objektu ili drugoj prostoriji iz koje se emituje živa ili mehanička muzika kako bi službenici Komunalne policije ili drugih nadležnih inspekcijskih službi imali neposredni uvid u stanje nivoa proizvedene buke, ne samo u vrijeme uvida u limitator, već i za protekli vremenski period (limitator sa memorijom)“.

Pojasnili su da ugradnja limitatora sa ovakvim tehničkim svojstvima je neophodna jer inspekcijske službe realno ne mogu neprekidno boraviti u ugostiteljskim ili drugim objektima.

“Podsjećamo na tehničko rješenje - mjerenje brzine kretanja vozila u saobraćaju (ugrađen tahograf u kamionima), koji u kontinuitetu mjeri brzinu kretanja kamiona, bez mogućnosti uticaja vozača na pravilnost rada tahografa“.

Ventilacija i klimatizacija pod lupom

Baković je ukazao da je Nacrtom pravilnika propisano da u slučaju da je sistem ventilacije i klimatizacije “dominantni i kontinualni izvor buke u prostoriji, bez jasno primjetnih tonskih komponenti i drugih nepravilnosti, dopušteno je prekoračenje vrijednosti za pet decibela”.

Međutim, on smatra, da prilikom formulisanja ove odredbe treba imati u vidu činjenicu da, ukoliko isti pravni subjekt proizvodi buku emitovanjem preglasne žive ili mehaničke muzike iz ugostiteljskog ili drugog objekata i buku prouzrokovanu iz sistema ventilacije i klimatizacije, tog subjeka ne treba stimulisati dopuštanjem prekoračenja vrijednosti za pet decibela.

“U ovom slučaju to bi značilo dvostruko pogodovanje subjekta koji vrši dvostruko emitovanje buke iz raznih uređaja”.

Preporučujemo za Vas