"Alternativa" proslavila rođendan: Častili se tortom i "Milovačom"

„Nadam se da smo našim akcijama tokom ovih godinu dana uspjeli da ljudima vratimo vjeru, da kod njih unesemo dozu hrabrosti, jer je ovaj narod zapao u apatiju. Fali mu malo hrabrosti i volje da dignu glas protiv ovog sistema koji nas kao vir vuče na dno. Uzima nam sve i bez pitanja“, kazao je Bezmarević.
65 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2016. 20:09h

Uz tortu i domaću rakiju „Milovaču“ neformalna grupa građana „Alternativa“ obilježila je godišnjicu mirnog protesta na trotoaru ispred zgrade Opštine Nikšić.

„Slavlje“ nije ni počelo, a odmah su se pojavili službenici Komunalne policije da opomenu alternativce da su bez dozvole na trotoaru postavili sto i da isti moraju da uklone. Pokušali su alternativci da nađu pomirljivo rješenje pa ponudili službenicima Komunalne policije da svečano izrežu tortu, a kako su to ovi ljubazno odbili, Vesko Pejak je objasnio da niko od njih nije postavio sto već da su isti zatekli kada su se pojavili na „zborno mjesto“ gdje se okupljaju od 7.marta prošle godine.

„U pomoć“ je pozvana i policija, a Pejak je momcima u plavoj uniformi objasnio da mu je pomenuti sto ukraden ispred stana i da ne dozvoljava da se isti odnese dok policija ne napravi uviđaj. Krađu je preko telefona prijavio i Centru bezbjednosti, a za to vrijeme članovi „alternative“ su uz tortu i domaću „Milovaču“ proslavljaju godinu istrajnosti. Pred kraj „slavlja“ policija je odnijela sto a sa njim i ostatke torte, kao dokazni materijal.

Bojan Asanović je, kako to dolikuje kada je slavlje u pitanju, održao zdravicu i čestitao svim alternativcima 7, a damama, 8.mart i kazao da su tek „propričali“ a da im sada predstoje prvi važni koraci.

Ti koraci, prema riječima Nikole Bezmarevića, su prerastanje neformalne grupe građana u političku partiju jer, kako je kazao, ovoj zemlji i ovom narodu je potrebna „Alternativa“.

„Nadam se da smo našim akcijama tokom ovih godinu dana uspjeli da ljudima vratimo vjeru, da kod njih unesemo dozu hrabrosti, jer je ovaj narod zapao u apatiju. Fali mu malo hrabrosti i volje da dignu glas protiv ovog sistema koji nas kao vir vuče na dno. Uzima nam sve i bez pitanja“, kazao je Bezmarević.

Prema njegovim riječima iako nije lako bilo svakoga dana, po kiši i vjetru, praznicima i vikendima, stajati po sat ispred Opštine, nikome od njih nije palo na pamet da odustanu i da se predaju.

„Mnogi će se u ovom gradu zapitati da li su makar jedan dan mogli da dođu i budu sa nama. Ne zbog nas, već zbog njih, jer bi se ljepše osjećali da su bili dio ovoga makar taj jedan dan. Mnogi me pitaju da li sam nešto ovim dobio. Vjerujte da se mnogo ljepše osjećam nakon znajući da sam odbio da živim u ovakvom sistemu“, poručio je Bezmarević.

Željko Vasović je upitao zašto su sto i torta prioriteti Komunalne policije kada je u tom trenutku, dvadesetak metara od njih bilo nepropisno parkirano nekoliko automobila.

„Kako nam je komunalni inspektor objasnio mi smo prioritet u njegovom radu, a ne automobili koji uzurpiraju saobraćaj i javne površine. Sto je prioritet da se ukloni. Očigledno da organi koji su ovdje ne rade svoj posao kako treba“, kazao je Vasović.

„Alternativci“ su postali prepoznatljivi ne samo po upornom stajanju ispred zgrade Opštine, već i po originlnim performansima – pomen Opštini, postavljanje vješala, luksuzni benzin “MĐ“, rakija „Milovača“, vegetarijanski roštilj...

Galerija

Bonus video: