Gošović: Begović da saopšti hoće li inicirati izmjenu tarifnog broja 11

Kako je naveo, primjenom naznačenog tarifnog broja advokatu, kada pokreće postupak, zastupa ili brani dva ili više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, pripada naknada predviđena ovom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svako drugo i naredno lice
1 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2016. 14:37h

Advokatima su, primjenom tarifnog broja 11, isplaćeni nerazumno visoki novčani iznosi, saopštio je poslanik Neven Gošović, i pozvao predsjednika Advokatske komore, Zdravka Begovića, da saopšti da li će pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tog tarifnog broja.

„Primjenom tarifnog broja 11 Advokatske tarife Advokatske komore Crne Gore, kojeg ne poznaje demokratski svijet, advokatima su već godinama, od strane države, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, javnih službi i građana Crne Gore, isplaćeni milionski nerazumno visoki iznosi novčanih sredstava“, naveo je Gošović u otvorenom pismu Begoviću.

Kako je naveo, primjenom naznačenog tarifnog broja advokatu, kada pokreće postupak, zastupa ili brani dva ili više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, pripada naknada predviđena ovom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svako drugo i naredno lice.

„Ovako, od strane Upravnog odbora Advokatske komore određena nagrada za rad advokata, predstavlja „unikatno“ rješenje, koje ne postoji u okruženju, niti u zemljama Evropske unije. Brojni su primjeri veoma visokih sudskih troškova nastalih primjenom tarifnog broja 11“, kazao je Gošović.

Kako je rekao, javnost je prije neki dan upoznata da će primjenom tog tarifnog broja i bivši radnici cetinjskog Oboda, njih 320, koji su tražili zaštitu svojih prava, ukoliko presuda Privrednog suda u Podgorici postane pravosnažna, na ime troškova sudskog postupka biti dužni platiti čak 146 hiljada eura.

Gošović je kazao da je, na njegovo otvoreno pismo kojeg je uputio 10. decembra prošle godine, Begović odgovorio ćutanjem.

„Zato, u cilju zaštite prije svega interesa građana Crne Gore na pristup pravdi, ponovo Vas pozivam da obavijestite javnost čija iskustva je Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore koristio prilikom donošenja tarifnog broja 11 Advokatske tarife“, naveo je Gošvoić.

On je Begovića pozvao da saopšti da li će i kada, u skladu sa njegovim ovlašćenjima, pred Upravnim odborom pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tarifnog broja 11 Advokatske tarife.

„Kako bi naknada za rad advokata po osnovu odbrane i zastupanja više lica bila određena u skladu sa međunarodnim standardima uz uvažavanje i socijalno-ekonomskih prilika u crnogorskom društvu“, naveo je Gošović.

Bonus video: