Reževići: Pokušavate da nam otmete imovinu i vratite nas u 1948.

“Vidi se jasna namjera pojedinaca da naše zemljište obezvrijedi i da kasnijim pripremljenim zakonskim rješenjima otme ga i preproda fiktivnim kompanijama skrivenih iza mnogih prljavih poslova koji cvjetaju u svijetu”
11 komentar(a)
Reževići, Foto: Vuk Lajović
Reževići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.03.2016. 17:53h

Građani Reževića traže od Ministarstva održivog razvoja da se povuče sa javne rasprave Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje, ocjenjujući da ih takav dokument “vraća u 1948. godinu”.

Nacrtom su izbrisane kompletne građevinske zone na području Skošiđevojke, Drobnog pijeska, Smokvica…

U dopisu koji je uputila Mjesna zajednica Reževići, piše da se tim planskim dokumentom stvaraju ulovi da se pojedinci domognu njihove imovine.

“Vidi se jasna namjera pojedinaca da naše zemljište obezvrijedi i da kasnijim pripremljenim zakonskim rješenjima otme ga i preproda fiktivnim kompanijama skrivenih iza mnogih prljavih poslova koji cvjetaju u svijetu”, navodi se u zaključcima sa zbora građana Reževića.

Mjesna zajednica Reževići obuhvata prostor od Drobnog pijeska do Dola Perazića.

Nacrt plana za obalno područje radio je Zavod za urbanizam i projektovanje u većinkom vlasnišvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

“Uvidom u Nacrt utvrdili smo da je suspendovan važeći Prostorni plan Opštine Budva u svim segmentima... U slučaju da se takav plan usvoji, biće poništeni gotovo svi planovi koji su donijeti u prethodnom periodu i koji su u zakonskoj proceduri dobili saglasnost nadležnog ministrstva i naručioca posla za razmatrani plan”, navodi se u dopisu građama.

Mještani su, piše, bili protiv donošenja Rješenja o građenju za hotel AS u Perazića dolu...

“Taj prostor je uništen Vladinom politikom i politikom Savjeta za privatizaciju i Ministarstva koji je izdalo takvo rješenje o građenju na nezakonit način. Ovaj prostor treba predvidjeti prije za rušenje nego za turizam. Takođe smo inspekcijama podnijeli zahtjev za poništenje rješenja o građenju za nekoliko objekata, u priobalnom dijelu LSL Rijeka Reževića, zbog prekomjerne gradnje i devastacije ambijentalne cjeline najljepšeg sela na primorju. O zloupotrebama prilikom donošenja ovog plana znaju opštinski i vladini funkcioneri i obrađivač plana”.

Mještani tvrde da su Nacrtom plana kupci zemljišta i stari vlasnici u zaleđini plaže Drobni pijesak, “nagrađeni” zelenom površinom, iako su više desetina miliona eura potrošili na kupovinu i urbanizaciju zemljišta.

“Oni imaju u prostornom planu Opštine Budva ucrtanu izgradnju hotela i turističkih vila... Ista sudbina je zadesila vlasnike parcela za Lokalnu studiju lokalcije Poljane. Tu je studija donesena, a sada je predlogom nacrta poništena. O zelenom pojasu od Drobnog pijeska do UP Branjica možemo reći da ima dosta vlasnika koji nijesu prodali parcele i opet su sankcionisani, iako imaju idealnu obalu za umjerenu gradnju. U ovom predjelu postoje vlasnici koji su već uložili desetak miliona u kupovinu parcela i idejna rješenja. Poništen je i Urbanistički projekat Skočiđevojka iako su vlasnici doveli svu infrastrukturu za privođenje prostora namjeni. Ko će tu štetu da plati i izgubljenu dobit. Obrisana je naša privatna imovina koja je uzeta od strane vojske Jugoslavije (65.000 kvadrata). Zemlja je predmet restitucije, a zloupotrebama nekada saveznih funkcionera i sumljivih biznismena preprodata već četiri puta. I ovaj prostor, iako je usvojen UP, je ozelenjen”, poručuju mještani.

Zaboravite na Buljaricu ako ovo radite zbog nje

Iz Mjesne zajednice su poručili da naručilac posla i obrađivač plana moraju da znaju da 60 odsto privatne imovine u Buljaričkom polju pripada starosijediocima Reževića.

“Apelujemo na drugačiji pristup urnabizaciji Buljarice kao i da Vlada treba da zaboravi na pokušaje koje je imala sa mogućom eksproprijacijom zemljišta u Buljarici i naumu da napravi 44.000 građevinskih objekata. Ako Nacrt ima ovu namjeru, molimo naručioca i obrađivača da ne slušaju naloge pojedinaca već da poštuju pravila struke i profesije, jer za sve postoji odgovornost”, navode mještani.

Bonus video: