Popović: Blokada pravosudnog sistema bi bila katastrofalna

Mandat vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici ističe ove godine
1029 pregleda 3 komentar(a)
Popović, Foto: Boris Pejović
Popović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.01.2019. 14:19h

Blokada pravosudnog sistema koja bi nastala neizborom najviših čelnika pravosuđa bila bi katastrofalna, naročito u kontekstu procesa evropskih integracija Crne Gore, upozorio je lider Liberalne partije Andrija Popović.

Mandat vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici ističe ove godine, a za izbor njihovih nasljednika neophodna je dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno tropetinska u drugom krugu glasanja.

Popović je agenciji MINA kazao da je u ovom trenutku teško reći šta preduzeti po tom pitanju, kako ne bi došlo do statusa kvo kao u slučaju Sudskog savjeta.

„Ustav teško da ćemo promijeniti, naročito u ovakvom trenutnom raspoloženju parlamentarne većine i manjine u Skupštini. Ne znam kako izaći iz ovog začaranog kruga koji se, zbog raznih djelovanja u ovom sazivu skupštine, napravio“, naveo je Popović.

On je rekao da vjeruje da će, ipak, biti nastavljen rad na reformi izbornog zakonodavstva, i da će kroz to doći do neke saglasnosti.

Popović je istakao da nikome nije u interesu da se blokira tako važna grana vlasti kao što je pravosuđe.

„Bojim se da ćemo doći u istu situaciju kao sa Sudskim savjetom, kada smo na neki način premošćavali odlukama u Skupštini, ali za najviše pravosudne funkcije to nećemo moći“, kazao je Popović.

On je istakao da može doći do potpune blokade pravosudnog sistema u Crnoj Gori što bi, kako je naveo, bilo katastrofalno, naročito u kontekstu evropskih integracija.

„Stanje koje se sada nazire je katastrofalno. Naravno, novi dani i mjeseci će možda donijeti neke ljepše boje“, dodao je Popović.

On je rekao da se nada da će svi shvatiti da se ne smije stopirati proces evropskih integracija.

„I da nikakav trenutni politički interes ne može odnijeti prevagu nad interesom cijelog društva i države. U tome vidim neku nadu za izlazak iz tog začaranog kruga“, dodao je Popović.

Bonus video: